Nakon sramotnog ponašanja

UEFA kaznila Fudbalski savez Bugarske zbog rasizma navijača

bugariii

Bugarski navijači koristili su nacističko salutiranje i oglašavali se kao majmuni kada su crni igrači Engleske bili u posjedu lopte

Disciplinska komisija Evropske fudbalske federacije (UEFA) izrekla je kaznu Fudbalskom savez Bugarske zbog rasizma navijača te zemlje u duelu kvalifikacija za EURO 2020 protiv Engleske, prenosi Anadolu Agency (AA).

FS Bugarske je kažnjen igranjem dviju utakmica pod okriljem UEFA-e bez prisustva publike, s tim da je sankcija za drugu utakmicu na uslovni period od dvije godine. Dakle, Bugari će prvu narednu domaću utakmicu sigurno igrati bez publike, a ukoliko se slični rasisitički prestupi njihovih navijača ponove u naredne dvije godine, onda i drugu. Uz to, FS Bugarske na naredne dvije domaće utakmice mora istaći veliki transparent s logom UEFA-e na kojem će pisati “No to racism“ (Ne rasizmu).

Bugarska kuća fudbala kažnjena je i novčano u iznosu 85.000 eura. 75.000 eura zbog rasističkog ponašanja bugarskih navijača i 10.000 zbog zviždanja engleskoj himni.

Bugarski navijači koristili su nacističko salutiranje i oglašavali se kao majmuni kada su crni igrači Engleske bili u posjedu lopte. Utakmica između Bugarske i Engleske, igrana je 14. oktobra u Sofiji, a završena je pobjedom gostiju rezultatom 6:0.

UEFA je izrekla novčanu kaznu i Fudbalskom savezu Engleske, koji će zbog nepoštivanja državne himne morati platiti 5.000 eura.