tačno u podne

UEFA odlučuje o sudbini nogometnih sezona i donosi važne odredbe za nogometaše

ceferin_aleksander333

Na današnjem sastanku saznat ćemo šta su od 17. marta, dakle od dana kad su oformljene, učinile dvije UEFA-ine radne grupe. Jedna se bavi kalendarima takmičenja, a druga onom ekonomskom stranom budućnosti nogometa

Sastat će se danas tačno u podne opet čelnici svih 55 evropskih nogometnih saveza. Odnosno, neće to baš biti njihovi predsjednici, već glavni sekretari, i to na drugom “kriznom” sastanku UEFA-e. Kriznom, naravno, jer se radi o video-konferenciji na kojoj će se raspravljati o budućnosti evropskog nogometa. Kada, kako, na koji način završiti ovu i početi sljedeću nogometnu sezonu? Nešto bismo već trebali saznati, ili barem biti malo pametniji.

Engleski Guardian noć prije video-sjednice ekskluzivno je objavio mišljenja nekih nogometnih otaca o aktuelnoj situaciji. Dok su, kako se navodi, donedavno željeli da se sve sezone završe do 30. juna, sad je stvar potpuno drugačija. Sad se pak nadaju da bi se u junu tek moglo početi igrati.

Naravno, zdravstvena situacija u Evropi nije najbolja. Italija, Španija i Francuska posebno se muče s koronavirusom, a ni na većem dijelu ostatka Starog kontinenta situacija nije puno bolja. Uz video-sastanak UEFA-e, u Engleskoj će se održati i onaj između Premier lige, EFL-a, tijela koje pokriva nogometna takmičenja od druge do četvrte lige, te PFA-ja, asocijacije engleskih nogometaša. Oni će pak raspravljati o tome šta će biti s igračima u Engleskoj čiji ugovori ističu 30. juna.

Kako bilo da bilo, Guardian piše da je svima u interesu da se aktuelna sezona završi, barem se igralo u julu i avgustu. U suprotnome, velik će novac propasti. Kako od TV-prava, tako i od sponzorstava generalno. To niko ne želi.

S druge strane, kad je o igračima riječ, Svjetsko udruženje nogometaša (FIFPro) želi da se svima onima kojima ugovori ističu 30. juna, isti produže do kraja sezone. Predlaže se da to bude kolektivno, općeprihvaćeno rješenje, kako se klubovi i igrači ne bi dovodili u nesuglasice, odnosno kako bi takmičenje, jednom kad se nastavi, bilo do kraja pošteno za sve.

Također, na današnjem sastanku saznat ćemo šta su od 17. marta, dakle od dana kad su oformljene, učinile dvije UEFA-ine radne grupe. Jedna se bavi kalendarima takmičenja, a druga onom ekonomskom stranom budućnosti nogometa.