Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kriza zbog koronavirusa

UEFA poslala upozorenje ligama: Ko ne završi prvenstvo bit će drastično kažnjen

Liverpool v Watford – Premier League

Poznato je jedino da nogometa u Engleskoj neće biti barem do 30. aprila  i da će iduće nedjelje biti zakazana nova video konferencija čelnika klubova lige i Saveza na kojoj će se odlučivati o idućim potezima

Nogomet nije bio u ovakvoj krizi od Drugog svjetskog rata. Zbog pandemije smrtonosnog koronavirusa koji dnevno po cijelom svijetu odnosi na hiljade života, takmičenja su prekinuta, a niko sa sigurnošću ne može kazati kad će i hoće li biti nastavljena.

Premda čelnici najjačih evropskih lige insistiraju da se domaća prvenstva po svaku cijenu odigraju do kraja i da se na terenu dobiju prvaci kako bi izgubili što manje novca, sve je više onih kojih smatraju da nogomet u trenucima ovakve krize nema smisla i da se prvenstva moraju poništiti.

Bivši italijanski nogometni reprezentativac Angelo di Livio pozvao je na otkazivanje nogometne sezone zbog epidemije koronavirusa koja je samo u Italiji odnijela više od 6800 života.

“Došlo je vrijeme da se sve zatvori i otkaže sezona,” kazao je 53-godišnji Di Livio u razgovoru za Tuttosport.

“Mislim da je jedino ispravno otkazati sezonu i započeti opet u julu ili avgustu. To je jedini način spašavanja italijanskog nogometa”, dodao je.

Slično misli i čuveni bek Engleske i zlatne generacije Uniteda Gary Naville.

”Gledajući iz ove perspektive, ne mogu zamisliti da će se nogomet igrati za tri-četiri mjeseca. Ljudi, pa tek smo zaključani u zatvor. Kako neki misle da će se nogomet igrati ako znamo da policija i liječničke službe neće biti dostupni idućih mjeseci. Ti ljudi bit će potrebni zaraženima i bolesnima”, kazao je Neville za Mirror.

Međutim, dogodi li se to, lige koje se odluče na takav korak mogle bi osjetiti bijes krovne kuće evropskog nogometa. Engleski The Sun piše kako UEFA insistira da se sva prvenstva dovedu do kraja. Nebitno na koji način. Prvaci se moraju dobiti. UEFA je kao rok postavila datum 30. juna kad bi domaće lige trebale dobiti prvake, ali veliki su izgledi da se taj datum pomakne čak i do zadnjeg dana avgusta.

“Puno klubova Premiershipa želi da trenutna sezona završi odmah i da se nastavi čim se situacija popravi, čak i ako to znači da Liverpool ostaje bez naslova prvaka nakon 30 godina”, jučer je pisao ugledni The Athletic.

Engleski mediji pišu da je UEFA poslala strogo upozorenje klubovima: oni koji odluče prekršiti upute iz Nyona i ponište cijelo prvenstvo, ostat će bez mjesta u Evropi iduće sezone. Dogodi li se taj scenarij, ako recimo Englezi ponište sezonu (dovoljno je da 14 od 20 klubova Premeirshipa tako odluče), a Liverpool ostane i nakon 30 godine bez titule, niko iz Premiershipa iduće sezone neće moći igrati evropska takmičenja. Tako da je za pretpostaviti da će se prvak dobiti, makar na osnovi zatečenog stanja na tabeli uoči prekida.

Trenutno se jako malo toga zna. Poznato je jedino da nogometa u Engleskoj neće biti barem do 30. aprila  i da će iduće nedjelje biti zakazana nova video konferencija čelnika klubova lige i Saveza na kojoj će se odlučivati o idućim potezima.