Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA Superkup: Real nakon 27 godina ponovio uspjeh Milana

Real Madrid v Manchester United: UEFA Super Cup

Ekipa Real Madrida osvojila je Superkup Evrope, nakon što je večeras u Skoplju rezultatom 2:1 pobijedila Manchester United, javlja Anadolu Agency (AA). Bilo je 11 finale u nizu na međunarodnoj sceni koje je Real riješio u svoju korist.

Gigant iz Madrida tako je nakon 27 godina napravio ono što je italijanski Milan 1990, odbranivši titulu pobjednika UEFA Superkupa iz prethodne sezone. Madriđani su nastavili dominaciju klubova iz Španije, gdje je otišlo osam od posljednjih devet trofeja Superkupa Evrope.

Jose Mourinho izgubio je i svoj treći Supekup meč u karijeri. Portugalac je prethodno bio na klupi poražene ekipe poražen 2003, te 2013. godine.

Nacionalni makedonski stadion “Filip II” večeras je bio poprište duela divova iz Madrida i Manchestera koji su kao osvajači UEFA-ine Lige prvaka (Real Madrid) i Evropa lige (Manchester United) igrali prvi zvanični susret sezone i borili se za trofej Superkupa Evrope.

Iako mnogi smatraju da se ne radi o tako važnom trofeju, evidentno je da su obje ekipe željele sezonu otvoriti pobjedom i zaraditi četiri miliona eura koliko dolazi uz trofej.

Utakmicu je bolje otvorio madridski tim koji je jedini u historiji koji je dvije godine zaredom bio osvajač Lige prvaka. Brazilski as Casemiro postigao je gol u 24. minuti, pa je ekipa Zinedina Zidanea na odmor otišla s rezultatskom prednošću.

Drugo poluvrijeme se očekivalo da izabranici Josea Mourinhoa krenu svim snagama na gol Reala, ali dogodilo se suprotno, madridski tim je dominirao na terenu i povećao prednost golom Iscoa u 52. minuti meča, kada je odbrana “crvenih đavola” bila nijemi promatrač akcije Realovih napadača.

Samo dvije minute kasnije, Manchesterove najskuplje zvijezde, prvo Paul Pogba, pa i Romelu Lukaku ne uspijevaju postići gol iz akcije u kojoj su ostali sami ispred golmana Keylora Navasa.

Uslijedila je prečka koju je pogodio Gareth Bale, a onda je Lukaku ipak pokazao da je rasni strijelac kada je odbijenu loptu, nakon šuta Nemanje Matića, u 62. minuti meča pospremio u mrežu Reala za 2:1.

Ulaskom i Marouana Fellainija, Manchester je zaigrao bolje. Šanse su se nizale na obje strane terena, ali rezultat se do kraja meča nije mijenjao i Real je slavio pobjedu.

Bio je to najveći sportski događaj koji Skoplje pamti, a publika je na djelu imala priliku gledati igrače koji zajedno vrijede 1,2 milijarde eura. Među njima su i četiri od šest najskupljih igrača svih vremena. S jedne strane su to bili Paul Pogba i Romelu Lukaku, a s druge Gareth Bale i Cristiano Ronaldo.

Na ispunjenim tribinama skopskog stadiona bila su brojna poznata imena evropskog i svjetskog fudbala, a bio je tu i čelnik UEFA-e Aleksander Čeferin i čelnici fudbalskih saveza svih članica te organizacije.