Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rasističke konotacije

UEFA zabranila Austrijancima korištenje hit-pjesme tokom EP-a u Njemačkoj

austrija policija
Foto: Pixsell

Iz Austrijskog nogometnog saveza (OEFB) su putem saopćenja prokomentirali ovu odluku

Evropska krovna nogometna organizacija UEFA neće dopustiti austrijskoj reprezentaciji korištenje hita “L'amours toujours” kao svoje himne na Euru u Njemačkoj, rekao je UEFA-in voditelj službe za odnose s javnošću Christian Wiesmayr u izjavi za njemačku izvještajnu agenciju dpa.

Pjesma koju je snimio talijanski DJ Gigi D'Agostino bila je uključena u niz incidenata u kojima su posjetitelji utakmica u Njemačkoj izvikivali neprimjerene, rasističke poruke na melodiju decenijama stare pop-pjesme.

Iz Austrijskog nogometnog saveza (OEFB) su putem saopćenja prokomentirali ovu odluku.

Savez podržao odluku

“OEFB se jasno zalaže za toleranciju, različitost i integraciju te je predan promicanju suživota uz poštovanje u svim područjima društva. Nakon nedavnih incidenata zloupotrebe, pjesma se neće puštati na utakmicama austrijske reprezentacije.”

Austrijski reprezentativci pjesmom su slavili velike pobjede, a redovito se puštala odmah nakon posljednjeg zvižduka.

Stoga je OEFB uvrstio “L'amours toujours” na popis pjesama za Euro 2024., koji je poslan UEFA-ina odobrenje u martu. Prije nekoliko dana UEFA je obavijestila savez da tu pjesmu ne mogu puštati na njemačkim stadionima.

Nekoliko ružnih incidenata, koji uključuju rasističke povike uz pjesmu izazvali su bijes u Njemačkoj, nakon što su video snimke postale viralne. Policija u nekoliko njemačkih pokrajina također je pokrenula kriminalističke istrage, zbog sumnje na poticanje mržnje.

Video veseljaka ispred ‘puba’ na otoku Sylt u Sjevernom moru, koji uzvikuju “Stranci van – Njemačka za Nijemce” na melodiju spomenutog hita izazvao je osude širom zemlje.