Fudbal

UEFA zbog transparenta kaznila Hajduk sa 40.000 eura

06/08/2015

Hrvatski predstavnik u Evropskoj ligi, splitski Hajduk kažnjen je sa 40.000 eura zbog korištenja pirotehnike, nenogometnog transparenta i zakrčenih prolaza na tribini tokom prve utakmice 3. pretkola protiv norveškog Stromsgodseta igrane prije sedam dana na Poljudu, objavio je Hajduk na svojoj internetskoj stranici.

Evropski nogometni savez (UEFA) odbacio je prijavu za rasizam zbog transparenta na kojem je pisalo: “Olujom smo oslobodili domovinu. Navijačka oluja će osloboditi hrvatski nogomet. Veterani Domovinskog rata i prijatelji”.

Ta poruka na kraju je ocijenjena kao “nenogometni baner, a ne čin rasizma”.

“Kazna je rigorozna, visoka, što se tiče financijskog iznosa i mora poslužiti našim navijačima da se obuzdaju po pitanju pirotehnike jer smo po tom pitanju recidivisti, a mi ćemo kao klub učiniti sve da se riješe gužve na stepeništima. Što se tiče prijave za rasizam, drago nam je što je UEFA uvažila naše tumačenje jer u toj poruci nije bilo nikakvog rasizma. Govoriti da je to rasizam je činovničko tumačenje stvari”, komentirao je predsjednik Hajduka Marin Brbić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.