Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rezultati žrijeba

Ukrajina se novim preokretom dokopala Eura, Poljska nakon penal drame izbacila Vels

Foto: Nogometni savez Ukrajine

. Poljaci su u finalu nakon 120 minuta igre bez golova pobijedili Wales nakon penala u kojima je rezultat bio 5:4

Nogometna reprezentacija Ukrajine plasirala se na Evropsko prvenstvo nakon što je u finalu doigravanja rezultatom 2:1 nakon preokreta savladala Island.

Ukrajinci su identičnim rezultatom slavili i u polufinalu protiv Bosne i Hercegovine protiv koje su također pobijedili preokretom.

Na Evropskom prvenstvu koje se igra ovog ljeta u Njemačkoj Ukrajina će biti u skupini E s Belgijom, Slovačkom i Rumunijom. Ukrajina je protiv Islanda bila domaćin u poljskom Wroclawu, a gosti su poveli u 30. minuti preko Alberta Gundmundssona. Ipak, izabranici Sergija Rebrova preokrenuli su golovima Viktora Cigankova i Mihaila Mudrika u 54. i 84. minuti.

Ukrajina je postala druga reprezentacija koja je izborila mjesto na Europskom prvenstvu kroz doigravanje. Ranije danas to je uspjelo i Gruzijcima koji su do svog prvog nastupa na velikom takmičenju došli pobjedom protiv Grka.

Zadnja koja se večeras plasirala na EURO je reprezentacija Poljske. Poljaci su u finalu nakon 120 minuta igre bez golova pobijedili Wales nakon penala u kojima je rezultat bio 5:4. Poljska će na Euru biti u grupi D s Nizozemskom, Austrijom i Francuskom.

U penalima su obje ekipe bile nepogrešive do pete serije kada su Poljaci i dalje ostali hladnokrvni, a Velšanin Daniel James nije uspio savladati Wojciecha Szczęsnyog koji mu je obranio penal i postao junak svoje ekipe.

Tako su pobjedu i plasman na Europsko prvenstvo pred punim tribinama u Cardiffu odnijeli Poljaci. Izabranici Michala Probierza ranije su u polufinalu deklasirali Estoniju rezultatom 5:1.