Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Slava Ukrajini"

Ukrajinski fudbalski dres za Euro razljutio Rusiju

ukraina dres

Dresovi sa ovim znakovima napravljeni su za evropsko prvenstvo u fudbalu Euro 2020 koje je odgođeno prošle godine zbog pandemije COVID-19

Novi dres ukrajinske reprezentacije koji sadrži patriotski slogan i obris Ukrajine koji uključuje Krim kojeg je 2014. aneksirala Rusija, odobrila je UEFA, ali je i izazvao ljutnju Moskve.

Novi dizajn kojeg je predstavio predsjednik Nogometnog saveza Ukrajine Andrej Pavelko izazvao je bijes u Rusiji, a jedan od zastupnika rekao je da se radi o “političkoj provokaciji”.

Pavelko je na Facebooku napisao da će ukrajinski igrači nositi “specijalne uniforme”, te je objavio fotografiju dresa u žuto-plavim bojama ukrajinske zastave. Pored obrisa Ukrajine na dresovima se nalazi i slogan “Slava Ukrajini! Slava herojima!”.

Dresovi sa ovim znakovima napravljeni su za evropsko prvenstvo u fudbalu Euro 2020 koje je odgođeno prošle godine zbog pandemije COVID-19. Prvenstvo počinje 11. juna i trajat će mjesec dana, a igrat će se u 11 gradova, uključujući i Sankt Petersburg u Rusiji.

“Vjerujemo da će ukrajinska silueta dati snagu igračima jer će se boriti za cijelu Ukrajinu”, rekao je Pavelko.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zakharova ismijala je dresove rekavši da je ukrajinska fudbalska reprezentacija “pripojila ukrajinski teritorij ruskom Krimu.”

Rusija je aneksirala Krim u martu 2014. godine, uputivši vojsku i održavajući referendum koji je najmanje 100 zemalja proglasilo nelegitimnim.

U sukobu je od aprila 2014. godine ubijeno više od 13.000 ljudi, a raseljeno više od milion.