Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proglašen "čudom od djeteta"

Upoznajte jednog od najvećih lažova u historiji nogometa

Screenshot 2018-11-27_12-54-29-966

Nevjerovatna priča stiže nam iz daleke Indije. Gourav Mukhu, napadaču tima Jamshedpura, 7. oktobra zabio je gol za svoju momčad u 81. minuti kod Bengalurua u 2. kolu Superlige, a meč je završen 2:2. Time je Mukhu sa 16 godina postao najmlađi strijelac u historiji tamošnjeg prvenstva, a za to mu je trebalo svega 10 minuta, te je prozvan čudom od djeteta. Mediji su se zainteresirali za njega, postao je popularan, ali mu je to donijelo probleme.

Pitate se u čemu je kvaka? Pa naravno, u godinama. Mukhu zapravo nema 16 već – 28 godina!

Zbog toga je suspendovan na šest mjeseci, a cijela priča otkrivena je nakon njegovog razgovora s jednim novinarom kojem je priznao da je čak 12 godina stariji od onoga što piše u njegovim dokumentima.

Zanimljivo, 2015. godine Nogometni savez Indije kaznio je njegov klub Jamshedpur jer su četiri igrača igrala s lažnim identitetom na turniru do 15 godina, a među njima je bio i Mukhu. Nedavno je dao intervju zajedno s legendarnim australskim igračem Timom Cahillom, koji ima 38 godina.

Ovo nije ni prvi, a ni posljednji put da se događa u nogometu. Svi se sjećaju kada je Chievo bilo prava senzacija Serie A, a novinari otkrili kako je Eriberto zapravo Luciano te da je četiri godine stariji nego što to piše u njegovoj ličnoj karti.

Također, bio je tu i Omafemi Martins, za kojeg su njegovi Nigerijci Celestine Babayaro (40) i Joseph Yobo (38) govorili da je igrao zajedno s njima u mlađim kategorijama, iako je bivši napadač Intera prema službenim dokumentima mlađi od njih šest godina. No, nikada nije dokazano koliko nezaboravni Oba Oba doista ima godina. Danas mu je 34, a debitirao je za Inter još 2001. godine.

Posljednji primjer prije nekoliko godina također je vezan za Italiju. Kamerunac Joseph Minala u Laziju predstavljen je kao veliki potencijal. On danas ima 22 godine, a izgleda kao da ima barem 30. Pokušavali su Talijani otkriti koliko veznjak doista ima godina, ali nisu uspjeli.