Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Usvojen pravilnik o medijskom istupanju zaposlenika FK Sarajevo

fk sarajevo

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Fudbalskog kluba Sarajevo, na prijedlog klupskog Odjela za marketing i komunikacije usvojen je predloženi pravilnik o medijskom istupanju za zaspolenike našeg kluba, a među zaposlenicima se smatraju članovi stručnog štaba i igrači prvog tima, medicinsko osoblje kluba, klupska administracija, osoblje i polaznici Akademije FK Sarajevo i Škole fudbala “Asim Ferhatović-Hase” i sva pravna i fizička lica koja su ugovorom vezana za rad u FK Sarajevo. Pravilnik definiše procedure i ovlaštenja za provođenje svih redovnih i vanrednih komunikacijskih aktivnosti, a isti je usvojen kroz potrebu regulisanja medijskog istupanja zaposlenika Fudbalskog kluba Sarajevo s ciljem efikasnijeg informisanja medija o svim aktivnostima našeg kluba.

U skladu sa odredbama novousvojenog pravilnika o medijskom istupanju, Fudbalski klub Sarajevo sprovodi redovne komunikacijske aktivnosti u obliku press konferencija, izjava trenera i igrača prvog tima prije, za vrijeme i nakon utakmice, saopštenja za medije o aktuelnostima iz kluba, gostovanja u medijima, druženjima sa predstavnicima medija, te plasiranjem informacija putem zvanične web stranice kluba i profila na društvenim mrežama. Fudbalski klub Sarajevo redovno provodi sve navedene komunikacijske aktivnosti i poziva sve medije da prisustvuju svim aktivnostima, kao i da koriste sve predviđene redovne komunikacijske kanale i aktivnosti. Press služba Fudbalskog kluba Sarajevo se obavezuje poslati pismene pozive medijima na redovne press konferencije i druženja sa novinarima najmanje 48 sati prije planiranog održavanja komunikacijske aktivnosti. Ukoliko određeni medij želi dodatnu izjavu i/ili intervju nekog od govornika press konferencije i/ili druženja sa novinarima, dužan je da najkasnije 24 sata prije održavanja press konferencije na koju je pozvan, dostavi svoj pismeni zahtjev za snimanje dodatne, izdvojene izjave i/ili intervjua prema press službi kluba. Pod pismenim zahtjevom se podrazumijeva elektronsko pismo i/ili dopis putem faks uređaja.

Ukoliko se radi o zahtjevu za intervju, medij je pored zvaničnog zahtjeva dužan i dostaviti pitanja gdje klub sebi ostavlja za pravo da zatraži određene korekcije kao uslov za odobravanje. Press služba kluba dužna je do održavanja press konferencije dostaviti zvaničan odgovor koji ne mora biti pozitivan u zavisnosti koliko je zahtjeva zaprimljeno, kao i za koju svrhu se zahtjeva dodatni medijski istup. Za sva gostovanja zaposlenika i/ili funkcionera kluba kod medija, svaki medij je također dužan poslati zvaničan pismeni zahtjev prema press službi kluba najmanje 7 dana prije predviđenog gostovanja uz opis emisije u sklopu koje dati uposlenik i/ili funkcioner kluba treba da upriliči svoj medijski istup. Press služba kluba dužna je očitovati se po zahtjevu medija u roku od 72 sata od trenutka zaprimanja zahtjeva. Za potrebe dobijanja izjava od strane zaposlenika i/ili funkcionera kluba mimo redovnih press konferencija kluba, svaki medij je dužan press službi kluba dostaviti pismeni zahtjev za izjavu, dok se press služba kluba obavezuje odgovoriti na zahtjev pozitivno ili negativno u roku od 24 sata.

Članovi stručnog štaba i prvotimci Fudbalskog kluba Sarajevo bez odobrenja i saznanja kluba nisu u mogućnosti istupiti u javnost i obavezni su pridržavati se svih odredbi pravilnika o medijskom istupanju FK Sarajevo. Također, članovi stručnog štaba i prvotimci našeg kluba dužni su u sklopu sprovođenja medijskih aktivnosti nastupiti korektno, osmišljeno, susretljivo i u dobroj namjeri imajući u vidu osnovne vrijednosti, ciljeve i ugled FK Sarajevo i ponašati se odgovorno s ciljem promovisanja vrijednosti našeg kluba. Svi zaposlenici FK Sarajevo ne smiju u svojim javnim istupima i djelovanju, te istupima na društvenim mrežama kršiti odrebe akata Fudbalskog kluba Sarajevo, a za svaki istup u javnost koji nije u skladu sa pravilnikom o medijskom istupanju Fudbalskog kluba Sarajevo i koji može naštetiti ugledu Fudbalskog kluba Sarajevo, počinioc istog snosit će sankcije u skladu sa aktima FK Sarajevo.

Vrijedi istaći da je stručni štab FK Sarajevo s ciljem fokusiranja na zimske pripreme i nadolazeće utakmice, čije je uspješno okončanje od primarnog interesa za naš klub, odlučio da igrači prvog tima Fudbalskog kluba Sarajevo zaključno sa 19. januarom tekuće godine prestanu sa korištenjem društvene mreže Facebook, a naši igrači su pomenutu odluku bez prigovora sproveli u djelo, pokazavši na taj način primjerno jedinstvo i zajedničku težnju za ostvarivanje najvećih klupskih ciljeva. Svjesni da je pomenuta odluka donijela nezadovoljstvo pojedinih predstavnika medija, obzirom na novonastalu uskraćenost informacijama, Fudbalski klub Sarajevo poziva sve medije da informacije o prvom timu našeg kluba potraže na klupskoj web stranici – www.fksarajevo.ba, te da kontaktiraju press službu putem e-maila: press@fksarajevo.ba, kako bi dobili više informacija.

U potpunosti svjesni da novinarska profesija podrazumijeva i kritički osvrt na rad i rezultate našeg kluba, koji uslovljava mogućnost dobivanja provjerenih i istinitih informacija, kao legitimno pravo novinara, te poštujući da u bosanskohercegovakoj sportskoj javnosti postoji veliki interes za vijestima o našem klubu, Fudbalski klub Sarajevo poziva sve predstavnike medija da u potpunosti poštuju klupske procedure o medijskom istupanju obzirom da iste predstavljaju osnovu za profesionalnu suradnju na našim klubom.