Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vraća se španski fudbal

Utakmica koja traje pet mjeseci: Počela u decembru, prekinuta zbog uvreda, pa korona…

rayo-albacete

Zapravo… To neće biti ni cijela utakmica, već samo jedno poluvrijeme

Rayo je prodao dokapetana, Albacete u međuvremenu promijenio trenera, a klubovi na zimu doveli 11 igrača koji neće smjeti igrati. Večeras se nastavlja najbizarnija utakmica u Španjolskoj.

Albacete će večeras kod Rayo Vallecana našeg Antonija Milića započeti novu nogometnu stranicu u Španiji. Bit će to prva utakmica u toj zemlji nakon tromjesečne pauze zbog korona virusa. Radi se o drugoj ligi.

Zapravo… To neće biti ni cijela utakmica, već samo jedno poluvrijeme.

Naime, Rayo i Albacete nastavit će meč koji je počeo još 15. decembra prošle godine i koji je prekinut uoči drugih 45 minuta jer su navijači Raya protivničkom igraču Romanu Zozulji (30) vikali da je nacist. Ekipa Albacetea nije htjela nastaviti.

Sporna je bila majica u kojoj se Zozulja fotografisao s navodnim nacističkim znakom i puškom u rukama, a Ukrajinac je baš u to vrijeme trebao doći na posudbu iz Betisa u Rayo, ali kad je trpio uvrede ljevičarski nastrojenih navijača, okrenuo se i otišao.

Sve je bilo u redu do toga 15. decembra kad je Albacete stigao na Vallecas. A navijači nisu zaboravili Zozuljine grijehe.

– Zozulja, ti si jeb… nacist – odzvanjalo je stadionom.

Najduža utakmica u španskom nogometu dosad je bila ona između Osasune i Real Madrida 1989., započeta 28. januara i zaustavljena u 43. minuti, a nastavljena 3. maja, tri mjeseca i pet dana kasnije. Završilo je 1-1. Sada se čekalo čak pet mjeseci i 26 dana!

Rayo i Albacete stali su kod 0-0, a gosti su imali i igrača manje jer je u nadoknadi Eddy Silvestre dobio crveni karton. Oscar Valentín i Oscar Trejo kod Raya imaju žute kartone, dok je dokapetan Adrián Embarba u međuvremenu prodan u Espanyol.

Albacete je u međuvremenu promijenio i trenera, Luisa Miguela Ramisa zamijenio je Lucas Alcaraz pa će tako Albacete biti vjerovatno jedini klub kojega su u istoj utakmici vodili različiti treneri.

Pravilnik lige kaže da smiju zaigrati samo oni igrači koji su bili registrovani u prvotno planirano vrijeme odigravanja utakmice pa tako pravo nastupa nema serija pojačanja u zimskom prijelaznom roku na obje strane; kod Raya šestorica, a kod Albacetea petorica igrača. Oni će morati na tribine.

Ako ste se pitali, Roman Zozulja i dalje je u Albaceteu i bit će opet na Vallecasu, koji će ovaj put biti pod žestokom policijskom zaštitom jer navijači neće smjeti ni blizu stadionu.

Rayo, koji u ovoj utakmici neće imati u kadru klasičnog centralnog napadača, u boljoj je poziciji na tabeli. Drži 11. mjesto s 40 bodova, pet manje ima Albacete i samo ga gol-razlika drži iznad crte ispadanja. Do kraja lige još je čak 15 kola. Ionako dugo ljeto sa Segundom sad će biti još duže i zanimljivije.