Vahid Halilhodžić o Riyadu Mahrezu: Pravi mangup, ne boji se nikoga

vahid halilhodzic Riyad Mahrez

Vahid Halilhodžić od marta 2015. godine živi i radi u Japanu, gdje je selektor tamošnje reprezentacije. S kojom radi odlične stvari, Japan mirno plovi prema nastupu na Svjetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.

Iako ga do kraja kvalifikacija čeka još trnovit put. Ali legenda Veleža nogometni je svijet oduševio uratkom na klupi Alžira. Reprezentacije koja je briljirala na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. A zanimljivo, Vahid Halilhodžić je svojedobno i otkrio – Riyada Mahreza! Prvi ga pozvao u reprezentaciju Alžira, zbog njega trpio i velike kritike…

“Uh, sasvim sam slučajno došao do Riyada Mahreza. U razgovoru s jednim bivšim trenerom Christopheom Delmotteom saznao sam kako u Le Havreu igra jedan zanimljiv Alžirac. On je ubrzo bio transferiran u Leicester koji je tada igrao u drugoj engleskoj ligi. Riyad Mahrez nije ni tamo puno igrao, ali je bio interesantan. Pratio sam ga, baš me nekako zainteresirao. Odmah se vidjelo kako je strašan tehničar, kako zna sve s loptom” kazao je u razgovoru za Goal Vahid Halilhodžić, pa nastavio:

“Početkom marta 2014. godine počeo je ulaziti s klupe, skupljati malu minutažu za Leicester. Vidio sam da ima kvalitetu, ali i da je tehnički superioran igrač. Bio je profinjen dribler, ali igrač bez snage i moći na travnjaku. Ipak, osjetio sam veliki potencijal, pa ga pozvao na širi popis igrača za SP u Brazilu.”

A to je donijelo i burne reakcije alžirskih medija…

“Bila je to neviđena bura protesta, ali i strašan pritisak na meni. No, kako je druga engleska liga ranije završila, Mahrez se prvi pojavio na pripremama uoči SP-a. Tada još nije imao niti jedan nastup za reprezentaciju, a mi smo individualno radili gotovo mjesec dana. To je igrač koji stvara razliku. A takve svako voli. Dobro, tada još nije igrao na današnjoj razini, ali me ne čude njegove predstave u Premier ligi. I već tada sam osjetio kako njegovim pozivanjem nisam pogriješio. Pa sam ga odlučio i pozvati među 23 igrača za SP. ”

Jesu li se tada stišale kritike medija?

“Ma kakvi! Ne mogu vam niti opisati koliko su neke optužbe išle daleko. Alžirski mediji u tim trenucima nisu imali ni mjere, ni razuma, niti bilo kakve novinarske etike. A kamoli moralne odgovornosti. Dapače, pustili su priču kako sam od Mahreza uzeo novac, da me on čak i platio kako bi išao na SP. No, ja sam bio uvjeren u svoju odluku. I znao sam da će sigurno biti nekakvog nezadovoljstva oko mog popisa, takve stvari uvijek postoje u tim situacijama. I na to morate biti spremni.”

Alžir je na Svjetskom prvenstvu bio iznenađenje turnira…

“Meni su trebali najbolji igrači, oni koji mogu stvarati višak na krilnim pozicijama. A Mahrez je sigurno bio takav. Igrao je malo na SP-u, svoju minutažu odradio zadovoljavajuće. Kritike su se stišavale nakon njegovih uvodnih nastupa, a onda je on – eksplodirao. Osobno i nisam toliko iznenađen njegovim razvojem, Mahrez je doista moderan i fantastičan igrač.”

Zanimljivo, Vaha Halilhodžić bio je tih dana kritiziran i zbog još jednog igrača…

“Tada sam na Svjetsko prvenstvo zvao i Islama Slimanija, napadača kojeg sam prepoznao u jednom alžirskom klubu. Meni se odmah dopao, danas vrijedi 20-ak milijuna eura i briljira u Sportingu iz Lisabona. A sjećam se kako sam govorio čelnicima Dinama i Nantesa da ga uzmu, i to za vrlo malen novac.”

A kakav je Riyad Mahrez privatno?

“Pravi mangup! Rekao bih tipični Alžirac. Ne boji se nikoga, stalno je u centru pažnje i glavni za dobru atmosferu unutar momčadi. Redovito baca svakakve šale, odlično se snađe u bilo kakvim okolnostima. I u bilo kakvoj ekipi. Čak me i iznenadio svojim ponašanjem. Jednom sam mu rekao ‘pa jučer si došao u reprezentaciju, danas već zezaš sve oko sebe. Smanji malo’. On se samo nasmijao, pa nastavio po svom. Simpatičan je dečko, ali ga ponekad treba dobro pritegnuti.”

Vahid Halilhodžić posljednjih je mjeseci dao čitav niz intervjua na temu – Riyada Mahreza…

“Istina, stalno me zivkaju, pitaju kako sam pronašao takvog igrača. Alžirci su sretni što im nije ‘pobjegao’, te zaigrao za Francusku. Neki se šale, pa mi poručuju kako bih zbog Mahreza trebao dobiti i svoj spomenik u Alžiru.”

Zanimljivo, “vaš” Riyad Mahrez u dresu Leicestera briljira uz “vašeg” Shinjija Okazakija…

“Okazaki je fantastičan dečko, nije toliki golgeter poput Vardyja, ali bi ga svatko volio imati u momčadi. On svojoj ekipi daje strašno puno, mislim da nijedan napadač na svijetu za svoju momčad ne radi kao on. Bori se, oduzima lopte, otvara prostor, jako je zahvalan igrač.”

I za kraj – Japan. S tom reprezentacijom bilježite dobre rezultate…

“Treba tako i nastaviti. U Japanu sam pronašao puno izazova, ima stvari koje još moramo popraviti i poboljšati. Cilj mi je nakon Obale Slonovače i Alžira odvesti i treću reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo. Pa tamo nešto i napraviti. To je nogomet, sve je moguće. Nitko nije vjerovao da će Alžir dohvatiti i jedan bod na SP-u u Brazilu, mi smo na kraju jedini nadigrali i Njemačku. Vjerujte mi, gdje god putujem svi me i dalje ispituju o toj utakmici. To je bio poraz koji je Alžiru donio nevjerojatnu popularnost i puno slave. A igrači su postali junaci cijele nacije” završio je Vahid Halilhodžić.