Valencia za osam godina od prodaje igrača zaradila 273 miliona eura

valencia

Fudbalski klub Valencia, iz istoimenog grada na istočnoj obali Španije, svojevrsna je mašina za proizvodnju kvalitetnih fudbalera. A koliko je to tačno pokazuje i podatak da je Valencia za osam godina prodala 12 fudbalera i za to zaradila 273 miliona eura, piše Anadolu Agency (AA).

Valencia je u posljednjih osam godina samo Barceloni prodala pet fudbalera, a to su Paco Alcacer, Andre Gomes, Jeremy Mathieu, Jordi Alba i David Villa, dok su Nicolas Otamendi i David Silva prodati ekipi Manchester Cityja.

Mustafi, Bernat, Soldado, Mata i Albiol

Osim toga, Shkodran Mustafi je otišao u Arsenal, Juan Bernat u Bayern iz Minhena, Roberto Soldado u Tottenham, Juan Mata u Chelsea i Raul Albiol u Real Madrid.

Valencia je od prodaje ovih igrača ostvarila dobit od 273 miliona dolara.

Prema podacima njemačkog portala “Transfermarkt”, među 12 fudbalera koje je Valencia u posljednjih osam godina prodala evropskim klubovima, šest njih je iz podmlatka španskog kluba, dok su za ostalih šest “šišmiši” platili oko 62 miliona eura. Valencia je od prodaje ovih igrača inkasirala čak 335 miliona dolara.

Kada je u pitanju broj fudbalera koji je kupljen iz Valencije tu svakako prednjači Barcelona, sa pet kupljenih fudbelara za svega osam godina.

David Villa je 2005. godine iz Real Zaragoze u Valenciju stigao za 12 miliona eura, a u katalonsku ekipu prodat za 40 miliona eura, gdje je Valencia imala čistu zaradu od 28 miliona eura.

Valencia je 2007. godine španskog fudbalera Jodija Albu, koji je podmladak Barcelone, kupila od ekipe Cornella Jugend za svega 6.000 eura, da bi ga pet godina kasnije vratila Barceloni, ali po 2.333 puta većoj cijeni, tačnije za 14 miliona eura.

Također, francuskog fudbalera Jeremyja Mathieua, Valencia je 2009. godine bez plaćanja odštete dovela iz Toulousea, da defanzivca 2014. godine prodala Barceloni za 40 miliona eura. Benfici iz Portugala je 2015. plaćeno 20 miliona eura za Andre Gomesa, a od Barcelone je za istog igrača naplaćeno 35 miliona eura. Podmladak Valencie Paco Alcacer je prošle godine zaigrao za Barcelonu, a njegova cijena bila je 30 miliona eura.

Pet fudbalera otišlo u Premier ligu

Valencia je tokom posljednjih godina prodala pet svojih igrača u englesku Premier ligu, dvojica njih otišli su u Manchester City.

David Silva, koji je također, podmladak Valencije, 2010. godine otišao u redove “građana” po cijeni od 28,75 miliona eura, dok je Nicolas Otamendi, kupljen iz Porta za 12 miliona, prodat za 44,60 miliona eura.

Valencia je iz Castille, rezervne momčadi Real Madrida, bez naknade dobila Juana Matu, kojeg je Chelsea 2011. godine kupio za 26,70 miliona eura. Iz Getafea je 2010. godine za 10 miliona eura u Valenciju stigao i Roberto Soldado, a tri godine kasnije karijeru nastavio u Tottenhamu, a za to su Englezi Valenciji isplatili 30 miliona eura.

Još jedan fudbaler za kojeg je Valencia zaradila veliku sumu je i Skhodran Mustafi, njemački fudbaler albanskog porijekla. Valencia ga je 2014. godine dovela iz Sampdorije za osam miliona eura, a dvije godine poslije prodala u Arsenal za 33 miliona.

Da je Valencia vrhunski rasadnik fudbalskih talenata pokazali su i Raul Albiol koji je 2009. godine za 15 miliona eura otišao u Real Madrid, kao i Juan Bernat za kojeg je Bayern iz Minhena izdvojio je 10 miliona eura.

Španski klub je od igrača iz podmlatka Albiola, Alcacera, Bernata i Silve zaradio 83,75 miliona eura, od igrača koje je dobila besplatno Mate i Mathieua 46,70 miliona eura, a od Ville, Albe, Soldada, Otamendija, Mustafija i Gomesa, za koje je platila određenu svotu, inkasirala 142,54 miliona eura.