Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Van Gaal: Moramo osvojiti Ligu Evrope

van gaal

Sada smo u Ligi Evrope i moramo osvojiti to takmičenje, kazao je Louis van Gaal, menadžer Manchester Uniteda za britanske medije.

Nakon eliminacija iz Lige šampiona holandski trener trpi velike kritike od simpatizera kluba, ali i cijele britanske javnosti. Njegov odgovor je uslijedio danas kada je rekao da Liga Evrope nije drugorazredno takmičenje kao što mnogi na ostrvu misle te da bi bio sretan kada bi osvojio pehar. Neki su van Gaalu čak postavili pitanje da li bi bio sretan ukoliko osvoji samo Ligu Evrope ove sezone.

„Za vas je to samo. Ne razmišljam na taj način. Već sam imao priliku osvojiti Ligu Evrope u mojoj prvoj sezoni sa Ajaxom, i bio sam vrlo ponosan na taj uspjeh. Za mene je ‘Euroliga’ veliko takmičenje. Sada smo u tom takmičenju i moramo ga osvojiti. To nije nimalo lako. Mogu ja to reći, ali me niko ne želi slušati. Ne slušaju me zato jer klub kao što je United ima obavezu da pobjeđuje“, rekao je van Gaal.

Holandski trener, koji je ljetos potrošio veliki novac na pojačanja, rekao je svojim kritičarima da imaju nerealne ambicije.

„Morate analizirati sadašnje stanje u klubu, a pri tome ne možete to porediti sa onim što je bilo prije 10 godina. U tom periodu je fudbal evoluirao i mnoge su se stvari promjenil“, smatra van Gaal.

Pred Manchesterom je gostovanje Bournemouthu u subotu, a van Gaal ima velike probleme sa sastavaljanjem ekipe, jer ne može računaati na čak devet prvotimaca. Povrijeđeni su Wayne Rooney, Chris Smalling, Matteo Darmian, Phil Jones, Marcos Rojo, Ander Herera, Luke Shaw i Ander Herrera, dok je Bastian Schweinsteiger suspendovan na tri utakmice.

United je nakon 15 odigranih kola na četvrom mjestu sa 29 bodova, tri manje od lidera Leicester Cityja.