Fudbal

Švedska

Vandali pokušali odrezati stopalo na statui Zlatana Ibrahimovića

12/12/2019

Sada postoji rizik da bi statua mogla pasti i oko nje smo postavili ogradu", rekla je Eva-Gun Westford, portparolka policije u Malmeu

Vandali su pokušali odrezati stopalo na statui Zlatana Ibrahimovića i stavili joj omču oko vrata, objavila je u četvrtak policija u Malmeu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Policija je postavila ogradu oko statue, ispred stadiona, u slučaju da padne. Radi se o najnovijem činu vandalizma usmjerenom prema statui otkako je objavljeno da je Ibrahimović prošlog mjeseca uložio ovac u rivalski klub Hammarby.

Bivši švedski reprezentativac Ibrahimović (38) profesionalnu karijeru je počeo u FF Malmeu za koji je debitovao s 18 godina. Ove godine 27. novembra objavljeno je da je kupio 25 posto dionica Hammarbyja, koji je ovu sezonu završio na trećem mjestu u švedskom prvenstvu.

Istog dana bronzana konstrukcija visoka 3,5 metra, čiju je izradu naručio Fudbalski savez Švedske i svečano je otkrio 9. oktobra, poprskana je bojom, zapaljena, a WC školjka joj je stavljena preko ruke. Meta napada bila je Ibrahimovićeva kuća u Stockholmu, koja je išarana grafitima.

“Neko je pokušao odrezati stopalo. Sada postoji rizik da bi statua mogla pasti i oko nje smo postavili ogradu”, rekla je Eva-Gun Westford, portparolka policije u Malmeu.

Dodala je da je otvorena istraga te da će policija pregledati snimke sigurnosnih kamera kako bi došla do počinioca vandalskog čina.

Ibrahimović je tokom karijere, osim za Malmo, nastupao za Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, Paris St-Germain, Manchester United, a posljednja destinacija bio mu je LA Galaxy. Trenutno je bez kluba, ali je nagovijestio da će nastaviti karijeru iako mu je 38 godina. U dresu reprezentacije Švedske odigrao je 116 utakmica i postigao 62 gola.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.