Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velež je na današnji dan utrpao pet komada Zvezdi

velez-mostar

Na današnji dan u sezoni 1987. godine Velež je na stadionu Pod Bijelim brijegom deklasirao najveći i najslavniji klub bivše države, Crvenu zvezdu s pomalo nevjerovatnih 5:0. Legendarni Sead Kajtaz i Semir Tuce ismijavali su na terenu protivničke igrače, a ovaj drugi meč je zaključio udarcem za pamćenje – volejom kojeg se i danas sjećaju i navijači Zvezde i navijači Veleža.

Sead Kajtaz se u kratkoj izjavi za Fokus prisjetio velike utakmice u kojoj je u trans bacao publiku na mostarskom stadionu.

“Zvezda je imala fantazija tim. Većina igrača iz te ekipe kasnije su činili ekipu koja je osvojila naslov prvaka Evrope i svijeta. U ono vrijeme pobijediti Zvezdu s 5:0, bilo je kao kada bi danas istim rezultatom pobijedili Bayern. Bili smo paklen tim i prava družina koju je sjajno vodio Enver Marić. Lijepo je što ni danas, skoro tri decenije kasnije, nismo zaboravljeni”, rekao je Kajtaz.

Veležov tim koji je u to vrijeme igrao najljepši fudbal u Jugoslaviji, sezonu ranije bez naslova prvaka ostao je u posljednjem kolu u Tuzli, dok je dvije sezone prethodno osvojen Kup Maršala Tita, drugi od dva velika Veležova trofeja.

U međuvremenu je Pod Bijelim brijegom gostovala i Borussia Dortmund.

Sastanak čelnika Zrinjskog i Veleža uoči gradskog derbija