premijer liga bih

Velež prekinuo neugodnu tradiciju koja je trajala 32 godine

sloboda velez (1)

U finišu meča Sloboda je ostala bez dva igrača, kada su po drugi žuti karton zaradili Jusić i Salihović. Ovo je bio četvrti vezani poraz Tuzlaka

Mostarski Velež je srušio neugodnu tradiciju na Tušnju. Rođeni su slavili u 22. kolu protiv domaće Slobode prvi put otkako se igra Premijer liga BiH.

Velež je poveo u 22. minuti, s bijele tačke. Precizan je bio Obren Cvijanović. Prethodno je rukom u šesnastercu igrao stoper domaćih Emir Jusić, koji je usput zaradio žuti karton.

Sloboda je uspjela izjednačiti do kraja prvog dijela. Strijelac je bio Saša Maksimović u 44. minuti, nakon lijepe akcije Tuzlaka.

Gol odluke pao je u 76. minuti. Srbijanski napadač Dejan Georgijević je svoj prvi gol za Velež, za prvi trijumf Rođenih na Tušnju, postigao nakon što je pokupio “odbijanac” u šesnaestercu nakon jednog blokiranog šuta i pospremio loptu u mrežu za konačnih 1:2.

U finišu meča Sloboda je ostala bez dva igrača, kada su po drugi žuti karton zaradili Jusić i Salihović. Ovo je bio četvrti vezani poraz Tuzlaka.

Nakon utakmice izjavu za Arenasport dao je Feđa Dudić.

“Utakmica je odigrana pod velikim pritiskom, nismo bili na nivou na kojem znamo da budemo. Opet, moram čestitati momcima, velika pobjeda za nas. Generacije i generacije su prošle kroz ovaj meč i tek se danas pobijedila utakmica na Tušnju. Izbili smo na drugo mjesto, u ovakvim pirovim pobjedama moraš tražiti više, analizirat ćemo ovaj meč. Želim Slobodi da opstanu, danas su izgledali dosta bolje, dosta ozbiljnije i defanzivno. Tražili su prekid, kontranapad i vidio se smisao u igri Slobode. Nama će trebati odmor, danas smo se psihički potrošili i imamo još jedno kolo prije te reprezentativne pauze. Mi imamo stil igre da držimo posjed i onda smo 11 na 9 imali probleme da držimo loptu, to pokazuje umor”, rekao je Dudić.

Nakon toga dobio je pitanje o mogućoj kalkulaciji za posljednji dio sezone.

“Znamo samo da prvu narednu utakmicu igramo kući, dalje nismo kalkulisali, igramo utakmicu po utakmicu i svaki put želimo pobijediti”

Velež je s ovim trijumfom skočio na drugo mjesto na tabeli. Statistika kaže da je Velež u elitnom rangu takmičenja slavio na Tušnju nakon 32 godine.

Sloboda – Velež 1:2 (Maksimović 44′ – Cvijanović 24′ pen, Georgijević 76′)

Stadion Tušanj. Glavni sudija: Sabrija Topalović (Zenica). Crveni kartoni: Jusić i Salihović (Sloboda).

SLOBODA: Golubović, Jusić, Kurtalić, Maksimović, Avdić, Husejinović (Mišković 65′), Salihović, Dž. Beganović, Pezer (Alić 78′), Islamović, Predragović.

VELEŽ: Kjosevski, Cheshmedjijev (Pršeš 70′), Radović, Zvonić, Ćosić, Cvijanović, Ovčina (Hasanović 46′), Anđušić (Brandao 60′), Vehabović (Osmić 70′), Radovac, Georgijević (Zubanović 88′).

Standings provided by SofaScore LiveScore