Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mostar

Veležu nagrada “14. februar“: Klub koji je uvijek na pravoj strani historije

20220330_2_52863754_75289622_Web

Povod za priznanje prema riječima predsjednika UABNOR-a BiH Seada Đulića je stoljetna ljubav sportskog kolektiva i grada u kojem je nastao i živi

Predstavnicima Fudbalskog kluba Velež svečano je naknadno uručena nagrada “14. februar“, koju tradicionalno istaknutim pojedincima i organizacijama koje promovišu Grad Mostar i antifašizam, dodjeljuje Udruženje antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata u Mostaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Priznanje je umjesto na svečanoj ceremoniji održanoj 12. februara uručeno danas, a razlog je to što je kompletna Veležova ekipa, zajedno sa stručnim štabom, menadžmentom i većinom članova Upravnog odbora u tom trenutku boravila u Antaliji, gdje su obavljene pripreme za proljetni dio sezone u Premijer ligi BiH.

Povod za priznanje prema riječima predsjednika UABNOR-a BiH Seada Đulića je stoljetna ljubav sportskog kolektiva i grada u kojem je nastao i živi.

“Velež od osnutka živi na pravoj strani historije. Od 1922. Velež je više od sporta i više od fudbala. Velež je grad, Velež je slobodarska revolucija. Ne smije se zaboraviti da je klub tokom Narodno-oslobodlilačkog rata dao devet narodnih heroja, kao i da je u istom stradalo 77 članova Veleža. Velež su osnovali radnici i on je uvijek bio radnički“, rekao je Đulić.

Ispričao je i zanimljivu priču o prvim Veležovim dresovima.

“S obzirom da je to radnički klub, ideja je na početku bila da boja dresa bude crvena, međutim zbog neimaštine se takvi dresovi nisu mogli priuštiti. Sestra potpredsjednika sašila je crno-bijele, a tek kasnije iz Zagreba su doneseni crveni dresovi u kojim je Velež prvi put trebao igrati na turniru u znak sjećanja na Safvet bega Bašagića. Za protivnika je dobio Zrinjski, čiji su igrači odbili zaigrati osim za slučaj da Velež ne nastupi u crvenim dresovima. Veležovi igrači su odbili skinuti crvene dresove, pa meč nije ni igran“, naveo je Đulić.

U ime kluba prisutnim je zahvalio direktor Džemil Šoše, koji je i primio nagradu.

“Danas smo tu gdje jesmo i naša obaveza je nastaviti hrabro dalje. Nadamo se da će naš jubilej – stotinu godina kluba biti obilježen trofejom u Kupu Bosne i Hercegovine“, rekao je Šoše.

Fudbalski klub Velež u junu će proslaviti stotinu godina rada i postojanja. Ovaj klub jedan je od najvećih simbola Mostara. Nagrade UABNOR-a se uručuju povodom proslave oslobođenja Mostara od fašizma u Drugom svjetskom ratu.