Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika zvijezda Football Managera danas luta nogometnim svijetom

kerlon

Svi koji su prije desetak godina igrali “Football Manager”, popularnu nogometnu simulaciju, sjećaju se Kerlona.

Tada je bio jedan od najvećih nogometnih dragulja, “Novi Ronaldinho” i igrač za kojeg su svi vjerovali da ga čeka velika karijera. Od velike karijere nije bilo ništa, tek je velik broj klubova koje mijenja posljednjih godina.

Nogometni svijet bio je fasciniran njegovim driblinzima dok je nastupao za brazilski Cruzeiro. Bio je najbolji strijelac južnoameričkog U-17 prvenstva, suparnici su ga mogli zaustaviti samo grubim prekršajima, a čuveni agent Mino Raiola otkupio je 80 posto njegovog ugovora za 1,3 miliona eura.

U Evropi driblinzi nisu prolazili, povrede su ga kočile, a Mourinho ga se riješio

Međutim, kada je stigao u Evropu brzo je spušten na zemlju, driblinzi više nisu prolazili, a ozljede su bile sve češće. Inter ga je prvo posudio Chievu za koji je odigrao samo četiri utakmice, zatim Ajaxu za koji nije nastupao, a onda se vratio u Milano gdje nikad nije zaigrao, piše Index.hr.

“To je sramota”, kaže danas o svojoj epizodi u Interu.

“Kad sam bio dijete sanjao sam o Interu, velikom klubu, ali nisam imao sreće. Kada sam se vratio s posudbe u Inter, stigao je Mourinho i odmah mi je rekao da ne računa na mene. Nemam ništa protiv njega, takav je nogomet.”

Jednostavno je objasnio zašto nije uspio u Milanu.

“U Interu nikad nisam pokušavao driblinge na treninzima. Tamo su igrači puno veći i snažniji nego u Brazilu i to je bio moj problem. Zamislite da me Materazzi udari, pa uništio bi me”, rekao je igrač poznat po “tuljanovom driblingu”.

Lutanja po Brazilu, a zatim trećoj japanskoj ligi i amaterskoj američkoj

Tri godine nakon dolaska u Evropu vratio se u Brazil, prvo u Paranu, a onda u Nacional de Nova Serrana. U dvije godine odigrao je četiri utakmice, odnosno od odlaska iz Cruzeira u sljedeće četiri sezone nastupio je tek osam puta.

Dno je dotakao kada je u augustu 2012. godine potpisao za japanskog trećeligaša Fujiedu, klub koji igra u takvom rangu natjecanja da se ne može niti voditi u Football Manageru, igrici u kojoj je samo nekoliko godina ranije bio zvijezda, te koji u prosjeku nastupa pred manje od hiljadu gledatelja.

Tek tada kreću njegova lutanja svijetom – nakon nove povrede i odlaska iz Japana u sljedeće dvije sezone trenirao je s Atlantom, a igrao za Miami u američkoj amaterskoj ligi. Zatim je stigao do Malte gdje je bio na probi u Birkirkara, a potpisao je za Sliemu. Zatim se prošle godine vratio u drugu brazilsku ligu, a sada se s 28 godina vraća na veliku scenu u prvoligaškom nogometu.

Može li oživjeti karijeru u Slovačkoj?

Sljedećih godinu i pol, ako ne bude povreda, trebao bi nositi dres slovačkog prvoligaša Spartaka iz Trnave, četvrtoplasirane ekipe tamošnjeg prvenstva.

Očekivanja u Slovačkoj od igrača koji nije uspio biti najbolji niti na Malti nisu velika, no možda nas sve ovaj put iznenadi…