Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

uefa odlučila

Velike promjene u evropskim takmičenjima, mijenja se i termin Lige prvaka

liga-prvaka-finale

Nova struktura Uefinih klupskih takmičenja osigurat će da najmanje 34 nacionalna saveza UEFA-e budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više takmičenja

Evropska nogometna federacija (UEFA) cirkularnim je pismom zemljama članicama predstavila strukturu, format, kalendar i komercijalni koncept ciklusa svojih klupskih takmičenja u periodu od 2021. do 2024. godine, nakon septembarskih odluka Izvršnog odbora.

Broj klubova u Evropa ligi bit će smanjen sa 48 na 32. Format će biti isti kao i format Lige prvaka, s osam grupa po četiri ekipe, nakon čega slijede osmina finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Prije osmine finala igrat će se dodatno kolo doigravanja u kojem će drugoplasirane ekipe iz grupa igrati protiv trećeplasiranih ekipa iz grupa Lige prvaka. Pobjednici tog dodatnog kola nastavit će takmičenje u osmini finala Evropa lige.

Pobjednici Evropa lige automatski će se kvalificirati u grupnu fazu Lige prvaka sljedeće sezone.

Načela žrijeba za posljednje pretkolo Lige prvaka garantovat će da četiri nacionalna prvaka igraju protiv četiri drugih nacionalnih prvaka, kako bi se osiguralo da se minimalno četiri prvaka kvalificira putem play-offa.

Format Evropske konferencijske lige slijedit će format Lige prvaka i Evropske lige, pri čemu će se grupna faza sa 32 ekipe sastojati od osam grupa po četiri ekipe. Nakon grupne faze uslijedit će faza ispadanja koja uključuje osminu finala, četvrtfinale, polufinale i finale.

Dodatno kolo doigravanja faze ispadanja igrat će se prije osmine finala, u kojem će drugoplasirane ekipe grupa Evropske konferencijske lige igrati protiv trećeplasiranih ekipa iz grupa Evropske lige. Pobjednici Evropske konferencijske lige automatski će se kvalificirati u grupnu fazu Evropske lige sljedeće sezone.

34 saveza imat će predstavnike u grupnoj fazi

Nova struktura Uefinih klupskih takmičenja osigurat će da najmanje 34 nacionalna saveza UEFA-e budu zastupljena u grupnoj fazi jednog ili više takmičenja.

Bit će minimalno 14 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Lige prvaka, između 8 i 11 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Evropske lige te između 9 i 12 nacionalnih prvaka u grupnoj fazi Evropske konferencijske lige. Sve zemlje članice imat će pristup svima trima klupskim takmičenjima te će sve kvote saveza ostati nepromijenjene.

Kalendar ciklusa 2021. – 2024. u načelu će biti temeljen na postojećem kalendaru Uefinih klupskih takmičenja. Međutim, konačna odluka o datumima finala Evropske lige i Evropske konferencijske lige bit će pravovremeno objavljena.

Mnoge ekipe i nacionalni savezi započet će svoje evropsko putovanje kasnije nego što je to sada slučaj.

Utakmice od 18:45

Postojat će dva termina odigravanja utakmica utorkom, srijedom i četvrtkom: 18:45 CET (više ne u 18:55) i 21:00 CET.

Utorak i srijeda bit će uobičajeno rezervirani za Ligu prvaka. Evropska liga i Evropska konferencijska liga igrat će se četvrtkom, a utakmice dva takmičenja u načelu će biti jednako podijeljene na dva utvrđena termina.

Dodatni termin bit će otvoren u 16:30 CET za utakmice Evropske lige i Evropske konferencijske lige koje se igraju u vremenskim zonama CET+2 i više.