Fudbal

"ECA"

Veliki evropski klubovi nude kompromis UEFA-i, iza svega se krije “Liga bogatih”?

13/12/2019

Ono što unija klubova, ECA, predvođena Andreaom Agnellijem nudi kao kompromis Englezima je da domaći šampionati i dalje imaju prednost kada je u pitanju vikend

Najveći klubovi Evrope su ponudili kompromis UEFA-i, kako bi se izbjegao raskol sličan onom kada je košarka u pitanju, između ULEB-a i FIBA-e. Ono što je simptomatično je da će neke stvari morati da se promijene, ali da se UEFA plaši da je ovo samo međukorak u pravim planovima klubova poput Juventusa, Bayerna, Reala i Barcelone.

PL se ne slaže, ali oni najveći klubovi, iako su jedinstveni kada je u pitanju englesko nacionalno takmičenje, spremni su da igraju na dvije stolice jer to znači više novca.

O čemu se radi?

Naime, prema kompromisnom rješenju, aktuelna Liga šampiona bi prerasla u ligu od 32 kluba, samo osam bi imali automatski plasman, to su oni najbolji, dok bi ostali morali da se kroz domaću ligu probiju u takmičenje.

Ta 32 kluba bi bila podijeljena na osnovu koeeficijenta u osam jakosnih potova po četiri tima, ali ne bi igrao svako protiv svakoga u istim jakosnom potu, već bi timovi igrali sa dva kluba iz svog jakosnog pota i dva ili tri kluba iz drugih jakosnih potova i to ne po klasičnom konceptu domaćin-gost.

Koeficijenti bi naravno odlučivali da taj spisak od deset jesenjih mečeva koji bi svi igrali bude ravnopravan za sve učesnike.

U toj mini-ligi, prvih osam bi išlo direktno, ostali bi igrali baraž (play off – dvije utakmice) između sebe za još osam mjesta u top 16 fazi.

Ono što unija klubova, ECA (čiji su čalnovi 232 evropska fudbalska kluba), predvođena Andreaom Agnellijem nudi kao kompromis Englezima je da domaći šampionati i dalje imaju prednost kada je u pitanju vikend.

Dakle, klubovi bi imali više mečeva tokom jeseni, deset u odnosu na dosadašnjih šest, raznovrsnije rivale, i UEFA bi to mogla da prihvati od 2024.

Prvih osam na tabeli bi po automatizmu osigurali direktan plasman u ligu naredne sezone, i time bi izbjegli pritisak kvalifikovanja kroz nacionalna prvenstva.

Ali, postoji bojazan da je to samo prelaz za par godina, da kada priliv novca bude ogroman, prije ili kasnije biće pritisak da se tih 32 kluba, podijele u dvije lige po 16, prvu i drugu Superligu, čime bi zaobilaznim putem najveći klubovi ostvarili cilj, da igraju između sebe i da minimalizuju značaj nacionalnih šampionata…

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.