Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željezničar - Sarajevo

Vječiti derbi danas na Grbavici

derbi-sarajevo-zeljeznicar

Bordo tim je na pauzu otišao sa prve pozicije, suvereni je lider sa devet bodova prednosti u odnosu na Željezničar

Na Grbavici će danas u sklopu 20. kola Premijer lige BiH biti odgran vječiti derbi.

Ovom utakmicom će ujedno biti i spuštena zavjesa na prvo kolo proljetnog dijela šampionata u kojem nismo vidjeli previše golova.

Bordo tim je na pauzu otišao sa prve pozicije, suvereni je lider sa devet bodova prednosti u odnosu na Željezničar, no tek je sami start prvenstva i forma obje ekipe je velika nepoznanica.

Zbog toga je susret specifičnim nazvao i trener Željezničara Amar Osim.

“Prva utakmica je specifična jer niko ne zna na čemu je. Ne znam kada igra protiv prve na tabeli je li to dobro ili nije, teoretski možda i jeste, ali nismo ni mi toliko loši. Nešto smo radili i pripremali se. Mi nismo previše mijenjali za razliku od njih, ali to ne mora ništa da znači. Moramo izbjeći zamku prema kojoj nam sve ovisi o ovoj utakmici što je relativno netačno. Šta god da se desi nama ostaje 13 kola gdje se moramo boriti kao lavovi”, kazao je Osim uoči derbija.

S druge strane, Vinko Marinović ističe kako su njegovi igrači spremni za ovaj meč.

“Cijelu ovu sedmicu smo posvetili pripremi gradskog derbija sa Željezničarom. Zna se uvijek šta znači jedan takav suret, tako da su svi igrači spremni. Sigurno je da će dati maksimum, no derbi je uvijek specifičan i taj susret mogu da odluče najsitniji detalji. Potrebno je biti skoncentrisan i maksimalno pripremljen za svaku situaciju. Nadam se da ćemo biti spremni i opravdati ono što se od nas očekuje”, riječi su Marinovića.

Inače, ovo je po raspredu 141. gradski derbi između ovih klubova. Uspješniji je Željezničar koji je slavio u 45 navrata, tri manje pobjede ima Sarajevo, dok su 54 utakmice završene bez pobjednika.

Utakmicu Željezničar – Sarajevo sudi najbolji bh. arbitar Irfan Peljto. Meč počinje u 17:30 sati.