Fudbal

postavili rekord

Vrtoglava cifra: Evo koliko je Dinamo zgrnuo novca u Ligi prvaka

23/10/2019

Put Dinama u Ligi prvaka je zaista dugačak. Igrali su kroz kvalifikacije protiv Saburtala, Ferencvaroša i Rosenborga, a taj im je podvig donio najveću zaradu u historiji

Dinamo je do sada u Ligi prvaka zaradio vrtoglavu svotu novca. Osim što žanju bodove, “Modri” su, vjerovali ili ne, zaradili najveći iznos u historiji kluba.

Put Dinama u Ligi prvaka je zaista dugačak. Igrali su kroz kvalifikacije protiv Saburtala, Ferencvaroša i Rosenborga, a taj im je podvig donio najveću zaradu u historiji.

Još prije početka grupne faze Lige prvaka Dinamo je sveukupno zaradio najmanje 25 miliona eura, dakle više od rekordnog transfera iz 2016. godine koji je iznosio 23 miliona eura.

Prolazak u Ligu prvaka iznosi 15,25 miliona eura, a kako UEFA od prošle godine dijeli i više od 500 miliona eura klubovima koji se plasiraju u Ligu prvaka na osnovu njihova uspjeha u posljednjih deset godina, Dinamo kao ekipa sa sedmim najslabijim koeficijentom dobiva još 7,7 miliona eura.

Još će na ime marketinških prava i zarade od karata dobiti oko dva miliona eura, dakle, lova do krova.

Nadalje, Dinamo je protiv Atalante dobio još 2,7 miliona eura, koliko UEFA daje za pobjedu u Ligi prvaka, a protiv Šahtara su zaradili još 900 hiljada eura za remi.

U slučaju da Dinamo prođe grupu dobit će još 9,5 miliona eura.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.