Fudbal

nova tehnologija

Wenger najavio revolucionarnu promjenu u određivanju ofsajda

08/04/2021

Radi se o sistemu koji bi pomoćniku odmah dojavio ako je igrač u ofsajdu

Bivši trener Arsenala, a sada čelnik FIFA-inog tijela za globalni razvoj nogometa, Arsene Wenger najavio je revolucionarnu promjenu u određivanju ofsajda.

Radi se o sistemu koji bi pomoćniku odmah dojavio ako je igrač u ofsajdu.

– Mislim da će automatizirani ofsajd biti spreman za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Automatizirano znači da bi pomoćni sudija odmah dobio signal koji bi mu rekao radi li se o ofsajd uputem crvenog svjetla na njegovom satu – rekao je “enger.

IFAB, tijelo zaduženo za nadgledanje nogometnih pravila, planira testirati sistem poluautomatiziranog ofsajda koji bi signal prvo dojavljivao VAR-u.

– Poluautomatizirani sistem signal prvo šalje VAR-u, a VAR ga prosljeđuje pomoćniku. Ja se zalažem za automatizirani sistem, koji bi odmah poslao signal pomoćnom sudiji – izjavio je bivši trener Arsenala.

Cilj spomenute tehnologije bio bi pomoći u preciznijem donošenju odluka oko ofsajda te smanjiti dugo vrijeme čekanja dok VAR određuje je li nešto ofsajd ili nije.

– Trenutno imamo situacije gdje igrači moraju napeto čekati da vide jesu li u ofsajdu ili nisu. U prosjeku se odluka čeka 70 sekundi, a nekad i mnogo duže ako je situacija teška za procijeniti. Jako je važno to promijeniti jer se prekidaju brojna slavlja zbog rubnih situacija, zato vjerujem da je ovo vrlo važan korak – zaključio je Wenger.

Treba istaći da tehnologija ne bi donosila odluke za sudije, nego bi im trebala dati nepobitne dokaze o poziciji igrača, na sličan način na koji to radi gol-tehnologija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.