Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencijska liga

West Ham do svog prvog evropskog trofeja stigao golom u 90. minuti

Foto: Screenshot/YouTube

Najupečatljiviji događaj na terenu zbio se oko 33. minute, kada je kapiten Fiorentine Biraghi pogođen plastičnom čašom u glavu od strane engleskih navijača

West Ham je rezultatom 2:1 na praškom stadionu Eden pobijedio Fiorentinu u finalu Konferencijske lige i tako došao do prvog evropskog trofeja u historiji kluba nakon osvajanja Kupa pobjednika kupova 1965. godine, nakon dulje od pola stoljeća pauze.

U vodstvo ih je dove Said Benrahma iz penala kojeg je skrivio kapiten Fiorentine Cristian Biraghi u 62. minuti, ali Fiorentina se ekspresno vratila preko Giacoma Bonaventure koji je zabio odličan gol iz voleja.

Razbio glavu i skrivio penal

Činilo se da idemo u produžetke, ali Jarrod Bowen je u 90. minuti zabio gol vrijedan trofeja.

Na početku utakmice gledali smo izrazito monotono prvo poluvrijeme u kojem su obje ekipe ziheraškim pristupom izbjegavale preuzimanje prevelikog rizika.

Najupečatljiviji događaj na terenu zbio se oko 33. minute, kada je kapiten Fiorentine Biraghi pogođen plastičnom čašom u glavu od strane engleskih navijača.

Biraghi je nastavio igrati s bandažiranim tjemenom jer ga je bačena čaša raskrvarila, a utakmica je postala daleko dinamičnija. Fiorentina je imala inicijativu, ali Rolando Mandragora i Nicolas Gonzalez nisu iskoristili svoje prilike.

U 62. minuti Biraghi je u svom kaznenom prostoru rukom odnio loptu s prsa Bowena i skrivio penal koji je hladnokrvno realizirao Said Benrahma, poslavši golmana Fiorentine Pietra Terracciana u krivu stranu.

Bowen heroj Čekićara

Samo pet minuta kasnije stigao je odgovor Fiorentine. Sofyan Amrabat je poslao dugu loptu u kazneni prostor, Gonzalez ju je spustio glavom, a Bonaventura nakon sjajnog prvog dodira volejem poslao u dalji ugao.

Činilo se da idemo u produžetke, ali u 90. minuti Brazilac Lucas Paqueta je oduzeo loptu i sjajno proigrao Bowena koji je sjurio prema Terraccianu i matirao ga za veliko slavlje Čekićara.