Xavi najavio povratak u Barcelonu

promo269441648 (1)

Legendarni fudbaler katalonskog kluba, sa kojim je osvojio 8 titula šampiona Španije i 4 titule Lige prvaka, najavio je da mu je primarni cilj povratak u svoj matični klub.

On nije otkrio da li ima plan da bude u ulozi trenera, ili će preuzeti neku drugu funkciju. U Kataru, pored igračkog ‘poziva’, obavlja i funkciju trenera mlađih kategorija tog kluba.

34-godišnji fudbaler ima dilemu da li da se upušta u ‘trenerske vode’, zbog velikog stresa koji sa sobom nosi ta funkcija.

Poučen primjerima Guardiole i Rijkaarda koji su doživjeli brojne neprijatnosti na toj poziciji, on će dobro razmisliti prije nego što se odluči na takav potez.

“Biti trener Barcelone je veoma teško, to može potpuno da vam promijeni život. Iako donosi dosta lijepih stvari, uvijek ga prati i velika patnja. Uvijek ste na udaru kada krene po zlu i to je jako teško podnijeti”.

Xavi je napustio ‘Camp Nou’ kada se Barca nalazila na vrhuncu, nakon osvajanja Lige prvaka, Primere i Kupa kralja i tako se oprostio od svog kluba na pravi način. On je naglasio da su taj uspjeh najzaslužniji Messi, Suarez i Neymar, koje je imenovao za jedan od najboljih napadački trija u historiji fudbala.

“Bilo bi previše subjektivno da kažem da su oni najbolji napadači u historiji fudbala, ali u jedno sam siguran, da je Leo Messi najbolji fudbaler svih vremena”.

“Nikada se ne zna od koga će prijetiti najveća opasnot od njih trojice, a najvažnije je da oni dobro sarađuju i da su dobro udružili svoje kvalitete. Neymar i Suarez su se prilagodili Messiju i zato su obojica još više napredovali u igri”.