Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Xhaka, Behrami, Džemaili i Shaqiri nikada neće zaigrati za Kosovo

shaqiri

Iako su se u Fudbalskom savezu Kosova potajno nadali kako će vrlo brzo pod svoju zastavu dovesti sve najbolje igrače koji vode porijeklo sa Kosova, iz FIFA-e stižu po njih loše vijesti.

Naime, čelnici FS Kosova su se, nakon što su nedavno čak devetorica igrača dobila pravo nastupa za Kosovo, nadali kako će FIFA odobriti i promjenu sportskog državljanstva četvorici aktuelnih reprezentativaca Švicarske – Granitu Xhaki, Valonu Behramiju, Blerimu Džemailiju i Xherdanu Shaqiriju.

No, iz FIFA-e je stigao negativan odgovor.

Prema pravilniku FIFA-e, kada se formira nova reprezentacija, svi igrači koji imaju pravo nastupa za tu novoformiranu selekciju mogu promijeniti sportsko državljanstvo. Ali, u FIFA-inom pravilniku stoji i da “igrač može promijeniti sportsko državljanstvo ukoliko nakon uključenja nove zemlje u FIFA-u više ne odigra nijedan službeni meč za svoju aktuelnu reprezentaciju”.

S obzirom da je Kosovo primljeno u FIFA-u 13. maja ove godine, a Xhaka, Behrami, Džemaili i Shaqiri nastupali za Švicarsku kasnije na Evropskom prvenstvu, oni su i definitivno izgubljeni za Kosovo.

Osim igrača koji su nastupali za Švicarsku na Euru, za Kosovo također neće moći nastupiti nijedan igrač koji je igrao za Albaniju na smotri najboljih evropskih reprezentacija.

Podsjećamo, reprezentacija Kosova svoj prvi službeni meč odigrala je u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine remiziravši s Finskom 1:1.