Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Yaya Toure ljut što nije dobio priznanje za afričkog igrača godine

yaya toure

Yaya Toure, vezni fudbaler Manchester Cityja i kapiten reprezentacija Obale Slonovače ljutito je reagovao zato što nije dobio priznanje za najboljeg igrača Afrike u 2015. godini, koji organizuje Afrička fudbalska konfederacija (CAF).

Toure je u 2015. godini svoj nacionalni tim predvodio do naslova šampiona Afrike, ali je zauzeo drugo mjesto u izboru iza Gabonca Pierrea-Emericka Aubameyanga.

“Mislim da je ovo što je napravljeno sramota za Afriku. Ovakvo ponašanje je sramota, ali šta mogu uraditi”, zapitao se Toure u izjavi za francuske medije i dodao:

“Izgleda da mi Afrikanci ne pokazujemo da nam je Afruika važna. Dajemo prioritet onome što se događa negdje drugo, a ne na našem kontinentu. To je strašno.”

Toure je prethodne četiri godine bio proglašen za najboljeg fudbalera Afrike, ali ove je priznanje otišlo u ruke Aubameyanga. Jedina utjeha za igrača Manchester Cityja je ta što ga je britanski BBC izabrao za najboljeg igrača “Crnog kontinenta” u 2015.

Aubameyang je ove sezone sjajan u dresu Borussie Dortmund za koju je postigao 18 golova u 17 bundesligaških utakmica. No, sa Gabonom je ispao u grupnoj fazi Afričkog kupa nacija.