Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Za reprezentaciju BiH koja je izborila nastup na EP igrala 24 fudbalera

kadetska repre bih

U prvom i Elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine nastupila su 24 igrača, saopšteno je iz Nogometnog/Fudbalskog saveza (N/FS BiH) u predstavljaju ekipe koja je izborila plasman na šampionat Starog kontinenta.

Selektori Sakib Malkočević i Zoran Erbez su računali na dva golmana, ali je na svih šest utakmica branio je Luka Kačavenda iz Vojvodine (480 minuta). Rezerva mu je bio Belmin Dizdarević iz Sarajeva koji nije ulazio u igru.

Od 11 defanzivaca koji su učestvovali u dva kvalifikaciona kruga, dvojica su nastupila na svih šest mečeva i po 480 minuta, a to su Dino Islamović iz Sarajeva i igrač Kolna Robert Voloder. Stefan Rankić iz OFK Beograda je odigrao 5 utakmica (400 minuta), a u toliko susreta je nastupio i Elvir Muminović iz Siona (366 minuta, asistencija). Po tri utakmice su odigrali igrači Sarajeva Andrej Đokanović (240 minuta) i Nemanja Nikolić (134 minute), kao i kadet zagrebačkog Dinama Vedad Radonja (172 minute, asistencija). Ajdin Mujanović iz Stuttgarta je odigrao 10 minuta jedne utakmice, a u igru nisu ulazili Asim Muratović (Sloboda), Miloš Daraboš (OFK Beograd) i Leon Tarik Čerkez (Heidenheim).

Dva igrača sredine terena su nastupila u svih šest kvalifikacionih utakmica. To su Dragan Matković iz Vojvodine (407 minuta) i Armin Šarić iz Sarajeva (231 minuta). Vezista Željezničara Edin Mujić je odigrao pet utakmica (147 minuta, jedan gol), dok su tri utakmice odigrali Alen Mehić iz Atalante (229 minuta, jedan gol) i Ivan Šarčević iz Wolfsburga (100 minuta). Reprezentativac iz Kolna Farid Bačevac je ubilježio dva nastupa (134 minute).

Najbliže protivničkim golmanima djelovalo je pet napadača. Najstandardniji i najefikasniji su bili Ajdin Hasić iz Dinamo Zagreba (šest utakmica, 480 minuta, četiri gola) i Denil Badžak iz Augsburga (šest utakmica, 349 minuta, dva gola). Utakmicu manje je odigrao Elmin Herić iz Kolna (324 minute), a po dva puta su nastupili napadač Zrinjskog Kristijan Stanić (70 minuta, jedan gol) i Tarik Baltić iz Troyesa (47 minuta).

Kadetska fudbalska reprezentacija tri puta zaredom izborila je nastup na evropskim prvenstvima što potvrđuje da bh. fudbal ima talente i može imati uspješnu budućnost, piše Anadolu Agency (AA).