Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajko Zeba kači kopačke o klin!

fena_zajko_zeba

Zajko Zeba (35) će ovaj vikend u vječitom derbiju između Željezničara i Sarajeva odigrati posljednji meč u profesionalnoj karijeri.

Sudbina je htjela da upravo u derbiju odigra svoje posljednje minute u profesionalnoj karijeri.

Zeba je karijeru počeo u omladinskim kategorijama Željezničara, da bi ipak prve seniorske minute upisao u dresu Olimpika u sezoni 2002/2003. Nakon sezone provedene u Olimpiku, potpisuje za tim Brotnja, odakle je posuđen Željezničaru, ali ipak prva prava sezona u karijeri okrunjena trofejom bit će 2004/2005 u dresu Zrinjskog kada će postati prvak BiH.

Nakon odličnih partija u dresu Plemića usljedila je internacionalna karijera. Nosio je dres Maribora, KAMAZA i Alanije, da bi se 2010. godine vratio na Grbavicu. U dvije sezone u Željezničaru odigrat će 67 utakmica, postići 20 pogodaka, osvojiti dva naslova prvaka BiH i jedan Kup, a u sezoni 2011/2012 osvojit će i duplu krunu sa Plavim sa Grbavice.

Na ljeto 2013. godine prelazi u RNK Split, gdje se nije naigrao, zatim manja epizoda u Olimpiji, pa povratak u Olimpik. Put ga je odveo i u makedonsku Skhendiju, a u sezoni 2015/2016 stavlja potpis sa tuzlanskom Slobodom. Za Tuzlake je odigrao 49 utakmica i postigao 16 pogodaka. U dresu Slobode će ostati upamćen i po jednom od najljepših golova u historiji PLBiH, kada je golmana Zrinjskog matirao sa pola terena.

Zeba se 2017. godine vraća na mjesto gdje je sve počelo u Željezničar, s kojim je kao kapiten ove sezone osvojio i Kup BiH, te tako u svom matičnom klubu sa trofejom okončao bogatu karijeru. U posljendjoj epizodi u Dolini ćupova odigrao je 30 utakmica i postigao pet pogodaka.

U fudbalsku penziju odlazi sa tri trofeja prvaka BiH i tri osvojena Kupa, a u karijeri je upisao i pet nastupa za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine u periodu od 2005. do 2007. godine.