Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zaplijenjeno 50 kilograma kokaina sa Messijevim logom

Lionel-Messi copy

Federalne vlasti uhapsile su dvojicu muškaraca koji su ulicama Bronxa prevozili kokain u vrijednosti od tri miliona dolara.

Vijest da je ovolika količina narkotika pronađena u najsjevernijem od pet dijelova New Yorka ne bi bila neobična za rubriku hronika, ali je odvaja jedan značajan detalj.

Na nekim pakovanjima kokaina bilo je utisnutno prezime najboljeg fudbalera svijeta Lionela Messija uz prepoznatljiv logo Argentinca.

Dvojica prestupnika uhapšena su u odvojenim vozilima – 22-godišnji Javier Herber-Gumbs i godinu dana stariji Marc Soto. Obojica su osuđena za posjedovanje narkotika i dolaze iz Portorika, države na sjeverozapadu Kariba u kojoj dominiraju narko karteli poznati po širokoj mreži saradnika i nasilnom ponašanju.

Herbert-Gumbs je oko 6.15 ujutru po lokalnom vremenu uhapšen na raskrsnici ulice Williamsbridge i Pelham Parkway, a kod sebe je imao skoro 50 kilograma ’brendiranog’ kokaina, među kojima su i ’cigle’ sa natpisima Messi. Vlasti su istakle da se vjerovatno radi o Leu, što je izvjesno kada se pogleda logo, ali da ne postoji nikakva moguća veza Argentinca i kriminalaca iz Portorika.

Soto je sat vremena kasnije uhvaćen sa otprilike 12 kilograma i obojici je određena kaucija od 400.000 dolara.

Hapšenje su sproveli specijalni tužilac za istragu narkotika, njujorška policija, Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost SAD i snage imigracione policije.

Njujorške vlasti iznenađene su pronalaskom sa Messijevim logom, a ovo je drugi put da se momak iz Rosarija dovodi u vezu sa narko kartelima.

Prijateljske fudbalske utakmice igrane pod imenom „Messi i prijatelji“ služile su za pranje novca meksičkog narko kartela, prenio je ljetos „El Mundo Deportivo“. Taj list, pozivajući se na zaštitnog svjedoka, tvrdi da su mečevi iz 2012. i 2013. pod sumnjom i da je iza cijele operacije pranja novca od droge, tako što su se kupovale fiktivne ulaznice za mečeve, stajao je meksički kartel „Los Valensija“.

Osim toga, napadač ’Blaugrane’ mejsecima vodi borbu na sudu zbog utaje poreza – Leo je oslobođen optužbi, ali je njegov otac Jorge i dalje osumnjičen da je utajio preko šest miliona eura u posljednjih pet godina.