SuperLiga

Zar je moćna Galata tako nisko pala?

galata fener tučnjava
tuca galata fener4

Gigantu turskog fudbala ni kladionice više ne vjeruju. Konyaspor je ozbiljnija ekipa, koja je u Istanbul stiže s novim trenerom Aykutom Kocamanom

Turska SuperLiga nastavlja se danas prvom utakmicom 13. kola između Galatasaraya i Konyaspora koja je na programu večeras od 18.30 sati. Trenutni lider SuperLige je Višćin i Bajićev Basaksehir s bodom više od Galate.

Velikan turskog fudbala u velikim je problemima pred duel s Konyom. Veliki derbi protiv Fenerbahcea (2:2) u Galati su skupo platili. Što zbog ozljeda, što zbog suspenzija, večeras stručni štab Galate neće moći računati na čak šest igrača. I šefa, Fatiha Terima, koji odrađuje suspenziju od čak 10 utakmica, a koju je zaradio nakon derbija s Fenerom. Zbog ozljeda na tribinama će biti Akbaba, Belhanda i Gamus, a suspendovani su Donk, Ndiaye i Rodrigues.

No, treba reći da je i tako desetkovana Galata u prošlom kolu slavila ubjedljivu pobjedu protiv Kayserispora (3:0 u gostima), ekipe koja je ipak samo jednu poziciju iznad zone ispadanja.

Konyaspor je ozbiljnija ekipa, koja je u Istanbul stiže s novim trenerom Aykutom Kocamanom koji je potpisao na 2,5 godine. Iz tabora Konyaspora ne kriju da dolaze s velikim apetitima na megdan Galati.

“Kao klub smo prolazili kroz različite faze i vjerujemo da je Aykut Kocaman pravi čovjek za nas. Vrlo smo fokusirani na pobjedu protiv Galate, a novi trener će motivirati igrače”, poručili su pomalo “bezobrazno” uoči utakmice.

Galata na Turk Telekom Areni nije slavila u posljednje dvije utakmice. Nema sumnje da je pobjeda ono što žele. No, kladionice baš i ne vjeruju da će to ići tako lako, pogledajte kakvu su KVOTU ponudile na pobjedu velikana.

A, Galati motiva sigurno ne nedostaje. Osim domaćeg terena, zatim mogućeg povratka na lidersku poziciju u slučaju pobjede, na ovaj susret gledaju i kao na dobru uvertiru za ono što ih iduće sedmice čaka u Ligi prvaka, protiv moskovskog Lokomotiva. No, ono što bi itekako moglo motivisati igrače Galatasaraya jeste upravo ta “bezobrazna” najava gostiju, inače stare dobre mušterije Galate.

Bez obzira na sve probleme koje trenutno imaju, pogled na međusobne dvoboje ova dva tima govori puno toga. U Konyasporu teško da se i sjećaju kada su posljednji put pobijedili Galatu. Posebno u Istanbulu. Listajući malo arhivu, “kopali” smo do 1988. godine. I od tada pa do danas uspjeli pronaći samo jednu pobjedu Konyaspora nad Galatom. Bilo je to još prije 15 godine, tačnije 13. septembar 2003. kada su kao domaćini slavili 1:0. Od tada do danas odigrali su 25 utakmica, i nisu dobili nijednu.

Velika većina međusobnih duela Galate i Konyaspora završila je s barem dva gola na utakmci. Kladionica MOZZART je i za tu opciju ponudila je prilično jaku KVOTU.

Dobra vijest za navijače Galate je da je jučer ponovo trenirao vrlo važan kvartet Serdar Aziz – Eren Derdyok – Ozan Kabak – Yuto Nagatomo.

City se javio, Galata munjevito reagovala

Osim problema sa silnim suspenzijama i ozljedama, u Galati ipak ima i slatkih muka. Naime, prema pisanju turskih medija turski je velikan ovih dana dodao klauzulu u ugovor Ozana Kabaka tešku 30 miliona eura. Reakcija je to na interes Manchester Cityja za njihovog defanzivca koji bi u januaru mogao put Ostrva.