Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

česta pojava

Zašto nogometaši nose zavoje na ruci?

karim benzema
Foto: Cesar Cebolla/pressinphoto/Sipa USA/Pixsell

Jedan od primjera igrača koji utakmice igraju sa zavojem na ruci je i Karim Benzema

Nogometni portal Goal obradio je temu zavoja na ruci nogometaša. Pravila igre dopuštaju ih jednako kao i, primjerice, zaštitne maske, a zavoji na ručnim zglobovima igrača spadaju u istu kategoriju.

Riječ je o zaštiti od ozljeda ili pokušaju da se moguće povrede ublaže.

Zaštitna mjera

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih nogometaši nose zavoje na ručnim zglobovima jest zaštita od ozljede. Nogomet je kontaktni sport, a ručni zglobovi igrača konstantno su pod prijetnjom ozljede uslijed pada, sudara ili startova. Zavoj može pomoći u izbjegavanju tih povreda jer štiti i učvršćuje zglob”, navodi se.

Sportski zavoji su zaštitna mjera igračima na svim pozicijama, dodaje se uz objašnjenje da do ozljeda može doći i u slučaju iznenadnog kontakta ruke i napucane lopte, sudara s drugim igračem ili prilikom pada na travnjak. Ispravna primjena sportskog zavoja onemogućuje prekomjerno okretanje zgloba u padu, a time i smanjuje rizik od ozljede. Smanjuje i otjecanje ozlijeđenog dijela tijela.

“Neki nogometaši nose ih jer su praznovjerni. Smatraju da im taj zavoj donosi sreću i pomaže da bolje igraju. Neki ih nose jer im se sviđa kako izgleda. Razloga za nošenje ima više”, ističe se i navodi da ne postoje pravi ili krivi razlozi zbog kojih se nogometaši na njih odlučuju.

Benzema ga uvijek nosi

Jedan od primjera igrača koji utakmice igraju sa zavojem na ruci je i Karim Benzema. Za razliku od Luisa Suareza, koji je zavoj nosio kako bi u njemu mogao držati slike svetaca i druge vjerske i osobne predmete poput fotografija obitelji, Benzema svoj zavoj nosi iz medicinskih razloga.

Tokom jedne utakmice slomio je prst desne ruke. Liječnici su ga htjeli operirati, a on nije želio propustiti ostatak sezone. Tada su mu liječnici ponudili operaciju koja bi ga stavila izvan stroja dva mjeseca, ali Francuz nije htio izostajati pa je pričekao kraj sezone.

Iako je operacija bila uspješna, Benzema je požurio s povratkom i prekinuo postupak rehabilitacije. Ozljeda se obnovila i prst mu do danas nije potpuno zdrav. Tada je odlučio da će nositi zavoj koji mu štiti prst u slučaju pada umjesto da ode na operaciju nakon koje bi morao dugo izbivati s terena, prenosi Index.