Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Završene kvalifikacije u grupama C i E: Engleska u društvu “perfektnih”

engleska

Grupna faza kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj u samoj je završnici, a večeras su odigrane posljednje utakmice u grupama C i E u kojima su Španija i Engleska kao lideri izborili direktni plasman, javlja Anadolu Agency (AA).

Španija je ranije osigurala lidersku poziciju u grupi C, ali večerašnji mečevi u grupi su bili izuzetno zanimljivi zbog borbe Slovačke i Ukrajine za drugu poziciju, ali i za sakupljanje bodova u borbi za najefikasniju trećeplasiranu ekipu kvalifikacija.

[yuzo_related]

Slovačka je pobjedom u Luksemburgu rezultatom 4:2 kvalifikacije završila kao drugoplasirana u grupi C i direktno se plasirala na prvenstvo narednog ljeta u Francuskoj.

Ukrajina je u Kijev pred prepunim stadionom dočekala Španiju u nadi da će izboriti pobjedu i kao najbolja trećeplasirana ekipa kvalifikacija otići direktno na EURO. Međutim, Španci su slavili pobjedu rezultatom 1:0 i Ukrajinci će kartu za EURO tražiti u baražu.

U preostaloj utakmici bez rezultatskog značaja u grupi C večeras su Bjelorusija i Makedonija odigrale bez golova 0:0. Makedonija je posljednjeplasirana u grupi sa osvojena četiri boda.

U grupi E Engleska je bila neprikosnovena i na putu ka EURO-u je ostvarila maksimalni učinak sa deset pobjeda. To je ranije u historiji kvalifikacija za smotru najboljih selekcija Evrope uspjelo samo dva puta Francuskoj i po jednom Češkoj Republici, Španiji i Njemačkoj.

“Gordi albion” je perfektne kvalifikacije završio večerašnjom pobjedom u Litvaniji rezultatom 3:0.

Pored Engleza, iz grupe E direktnu kartu već ranije su osigurali i Švicarci koji su završili kao drugoplasirani. Švicarska je večeras igrala u gostima protiv Estonije, a utakmica je završena rezultatom 0:1 u korist Švicaraca.

Slovenija je večeras slavila pobjedu 2:0 u San Marinu i kao treća iz ove grupe igrat će dodatno doigravanje u baražu za plasman na EURO.

U protekla dva dana kvalifikacije su završene i u grupama D, F, G i I. Iz ovih grupa su direktnu kartu za EURO izborile selekcije Njemačke, Poljske, Sjeverne Irske, Rumunije, Austrije, Rusije, Portugala i Albanije. Kao trećeplasirane ekipe u baražu će se iz tih grupa za plasman na EURO boriti Irska, Mađarska, Švedska i Danska.

Grupna faza kvalifikacija će biti okončana sutra kada su na rasporedu posljednji mečevi u grupama A, B i H.

Direktni plasman na EURO zagarantiran je za najbolje dvije reprezentacije iz svih devet grupa i jednoj najboljoj trećeplasiranoj. Mađarska je trenutno najbolja treća, ali mora sačekati sutrašnji rasplet u grupi A. Turska bi je, pobjedom nad Islandom i uz pobjedu Kazahstana nad Latvijom, mogla preteći na toj tabeli najboljih trećeplasiranih. Važno je napomenuti da se, pri izboru najbolje trećeplasirane reprezentaciju u kvalifikacijama, ne računaju bodovi sakupljeni u duelima s posljednjeplasiranim ekipama u grupi i zato je Turskoj, pored pobjede nad Islandom, potrebna i pobjeda Kazahstana, kako bi Latvija bila zadnja u grupi.

EURO 2016 se igra naredne godine od 10. juna do 10. jula u Francuskoj. To je 15. prvenstvo koje organizira UEFA, a za titulu prvaka Starog kontinenta će se boriti ukupno 24 reprezentacije, među kojima i Francuska kao domaćin, 19 direktnih kvalifikanata iz grupa i 4 kvalifikanta iz predstojećeg baraža.