Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Zbog “30 miliona razloga” španski Superkup igrat će se u Saudijskoj Arabiji

ramos-real-madrid

Polufinala će se igrati 8. i 9. januara, a finale 12. januara. Utakmice za treće mjesto neće biti

Španski nogometni Superkup igrat će se ove sezone u Saudijskoj Arabiji te će prvi put u njemu učestvovati četiri ekipe, a ne dvije kao što je bio slučaj u 37 godina dugoj istoriji tog takmičenja.

U polufinalu će se sastati Barcelona i Atletico Madrid, te Real Madrid i Valencia odlučeno je na žrijebu održanom u ponedjeljak u sjedištu Španskog nogometnog saveza, javila je Hina.

Takmičenje će se igrati u obliku “Final Foura”. Barcelona nastupa kao lanjski osvajač prvenstva, Valencia kao pobjednik kupa, a Atletico i Real Madrid kao drugoplasirana i trećeplasirana ekipa prvenstva.

Polufinala će se igrati 8. i 9. januara, a finale 12. januara. Utakmice za treće mjesto neće biti.

Za domaćinstvo je konkurirao i Katar, no na kraju će Saudijska Arabija ugostiti najtrofejnije ekipe Španije. Iduća tri Superkupa, također će se igrati u toj azijskoj zemlji, jednom od najvećih svjetskih izvoznika nafte.

Saudijska Arabija bi trebala platiti 30 miliona eura Španskom nogometnom savezu, od čega će 15 miliona eura podijeliti četiri kluba, izvijestile su novine AS.

Domaćinstvo ove zemlje držalo se u tajnosti do posljednjeg trenutka zbog pritiska organizacija poput Amnesty Internationala koji optužuje Saudijsku Arabiju za kršenje ljudskih prava, posebno prava žena.

“Nogomet je način transformiranja saudijskog društva. Novac je bio isti i u drugim zemljama koje su bile kandidati, no bilo nam je važno da se dječaci i djevojčice razvijaju kroz nogomet u Saudijskoj Arabiji”, izjavio je predsjednik španskog nogometnog saveza Luis Rubiales na predstavljanju novog Superkupa.

Svjestan je da će španska publika možda loše reagirati na odluku igranja u zemlji optuženoj za kršenje ljudskih prava, no rekao je kako će španski savez dobiveni novac uložiti u razvoj pomlatka u Španiji, u ženski i mali nogomet. Španija je jedna od zemalja s najrazvijenijim ženskim nogometom na svijetu, čije utakmice prate desetine hiljada gledatelja.

On i predstavnik Saudijske Arabije rekli su kako će utakmicama na stadionu prisustvovati žene. Predstavnik je dodao da sve više žena sudjeluje u aktivnostima sportskih institucija u Saudijskoj Arabiji.