Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wilfried Bony

Zbog njega je City potjerao Džeku, a sada se oprostio od ozbiljnog nogometa

bony (1)

Bony se u Cityju, iz kojeg je Edina Džeku izgurao u Romu, zadržao samo sezonu i pol

Wilfried Bony prije pet godina bio je jedan od najtraženijih napadača na tržištu, a u zimskom prijelaznom roku 2015. kupio ga je najbogatiji klub. Manchester City za njega je Swanseaju platio 32 miliona eura.

Bony se u Cityju, iz kojeg je Edina Džeku izgurao u Romu, zadržao samo sezonu i pol. Odigrao je 46 utakmica i zabio 11 golova. Na posudbi u Stokeu je zabio samo dva gola, a zatim se vratio u Swansea za 13 miliona eura.

U klubu u kojem se proslavio nije uspio ponoviti igre iz sezone 2013./2014., kada je zabio ukupno 25 golova. Swansea je ispao iz lige, a Bony nije blistao ni u drugoj ligi gdje je odigrao samo 181 minutu i postigao jedan gol. Velški klub odlučio ga je posuditi Al Arabiju, a zatim prošlog ljeta i raskinuti ugovor s njim.

Sada, nakon što je više od pola godine bio bez kluba i tek što je napunio 31 godinu, napadač iz Obale Slonovače, koji je ne tako davno bio strah i trepet za odbrane i golmane Premiershipa, oprostio se od ozbiljnog nogometa tako što je potpisao za Ittihad iz Saudijske Arabije.

To je veliki klub u saudijskim, ali jasno je koliko to znači u svjetskim okvirima. Klubovi i države poput Ittihada i Saudijske Arabije su “groblja slonova” na koje se odlazi po zadnji ugovor karijere, ni blizu ne samo vrhunskom, nego i osrednjem nogometu.