Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog njega su nacisti smatrali Bayern “jevrejskom zavjerom”

kurt landauer

Hitler i nacisti su prezirali Bayern kao “jevrejsku zaveru”, a čovjek koji je simbolizovao klub je na kraju završio iza žice. Preživio je holokaust, ali ga je klub zaboravio…

Kurt Landauer je jedan od tri počasna predsjednika Bavaraca, ostali su tvorac velikog, šampionskog Bayerna Wilhelm Neudecker i naravno Franz Beckenbauer.

Ali, dok su njih dvojica institucije, Kurt Landauer je do prije par godina bio potpuno zaboravljen.

“Igrao sam deceniju za Bayern, proveo ovdje dobru polovinu života, nikada ga niko nije pomenuo”, bio je začuđen sadašnji predsjednik Rummenigge.

On kaže da to nije namjerno, uostalom Bayern je ponosan na svoju anti-fašističku tradiciju, a u korjenima su mu jevrejski počeci, tradicionalno su njemački Jevreji navijali za ovaj klub.

kurt-landauer-fc-bayern

Kurt Landauer

Kurt Landauer je u nekoliko mandata služio kao predsjednik, Jevrejin iz krojačke porodice je još prije Velikog rata bio na čelu kluba, da bi se borio za Njemačku, i kasnije, poslije poraza u Prvom Svjetskom Ratu ponovo bio na čelu kluba.

Bio je vizionar, zalagao se sa profesionalni fudbal i ulaganje u tim. To ga je obilježilo u očima nacista kao inspiratora “jevrejske zavjere”, oni su se zalagali za amaterski fudbal. Bio je prinuđen da odstupi sa mjesta predsjednika 1933. lišen je i imovine pa je radio u jednoj perionici odeće kako bi preživio.

Poslije grozomorne “Kristalne noći” 1938. odveden je u logor Dahau. Spasila ga je vojnička prošlost, pošto se borio za Njemačku u prvom ratu, pušten je, ali uz savjet da napusti zemlju, jer neće imati drugu šansu.

Prebjegao je u susjednu Švicarsku i spasio život, njegova braća i sestre nisu bili te sreće. Nacist su ih pobili tokom narednih nekoliko godina, a sestra se vodila kao nestala, nije nikada bila poznata njena sudbina.

Legendarna je priča iz 1943. kada je Bayern gostovao u neutralnoj Švicarskoj. Landauer im je nekako doturio ceduljicu, sa porukom da će biti na utakmici, naveo je i gdje na tribinama.

624970511

Insert iz filma o legendarnom predsjedniku Bayerna

Tim je bio čuvan od strane Gestapoa, ali su ga ipak pozdravili na tribinama što je izazvalo histeriju među pripadnicima tajne policije. Neki od igrača su po povratku u Njemačku saslušavani i fizički maltretirani zbog tog gesta.

Landauer je preživio rat, na kraju se vratio u Minhen 1947. nešto kasnije je još jedno bio izabran za predsjednika Bayerna. Utro je put ka daljoj profesionalizaciji kluba, povukao se, narušenog zdravlja 1951.

Njegov san je bila jedinstvena Bundesliga, nije je dočekao, umro je 1961. dvije godine prije nego što je ideja ostvarena.

Prije par godina, navijači su “Predsjednika” kako su ga svi zvali izvukli iz zaborava.

Bayern je zavirio u historijske knjige pa je ovom Jevrejinu odata počast, a snimljen je i film o njegovom životu.

Jer, znao je da kaže “Ja sam Jevrejin, ali prije svega čovjek Bayerna”, od njega je ostalo i to rivalstvo, nacisti su smatrali “Minhen 1860” za arijevski klub, a sadašnjeg vladara njemačkog fudbala za jevrejsku zavjeru.

Na kraju ih je preživio i pobijedio, pa mu pripada počasno mjesto u historiji slavnog kluba.