Fudbal

sud u osjeku

Zdravko Mamić treba do 14. maja da se pojavi u zatvoru Remetinac

30/04/2021

Mamić je ranije iz BiH poručio da nije u bijegu već da se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućavaju sporazumi dviju država čiji je državljanin

Odbjegli osuđenik Zdravko Mamić trebao bi se 14. maja pojaviti u zatvoru u zagrebačkom Remetincu, a u suprotnom će za njim biti raspisana potjernica i evropski nalog za hapšenje, saopćio je u petak osječki Županijski sud.

Rješenje o upućivanju u zatvor za osuđenika Zdravka Mamića stajat će na e-oglasnoj ploči suda idućih osam dana, naveo je sud, dodajući da će po pravomoćnosti rješenja sudac izvršenja dostaviti podnijetu molbu osuđenika za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH Ministarstvu pravosuđa i uprave radi nadležnog odlučivanja.

Što se tiče drugog suđenja Mamiću i ostalima, također zbog izvlačenja novca iz Dinama, na osječkom sudu ističu da će, nakon odluke Visokog kaznenog suda koji je odbio zahtjev da se postupak premjesti na neki drugi sud, predsjednik raspravnog vijeća zakazati nove raspravne dane kada se stvore zakonski uslovi o čemu će sud u e-Ročišniku obavijestiti javnost, prenosi Hina.

Kako se u drugom postupku sudi i Zdravkovom bratu Zoranu Mamiću, koji je do odlaska u BiH sredinom aprila redovno dolazio na ročišta, na osječkom sudu kažu da će, ukoliko se ne vrati u Hrvatsku do 10. maja kada bi trebao početi služiti zatvorsku kaznu zbog prve presude, uslijediti odlučivanje o suđenju u odsutnosti.

Ista je odluka, podsjećaju, ranije donesena i za Zorana Mamića koji je u BiH otišao još 2018. uoči izricanja prve presude za izvlačenje novca iz Dinama koju je u martu potvrdio Vrhovni sud.

Ministarstvo pravosuđa i uprave RH u četvrtak je izvijestilo da “u ovom trenutku nema osnova za daljnje postupanje po molbi” Zorana Mamića koji je zatražio da zatvorsku kaznu odsluži u BiH što je ranije odbio zagrebački Županijski sud.

Zoran Mamić je ranije iz BiH poručio da nije u bijegu već da se koristi svojim zakonskim pravima koje mu omogućavaju sporazumi dviju država čiji je državljanin.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.