Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željezničar i Krupa u finalu Kupa BiH

sloboda – zeljo – zakaric
FOTO: Armin Herić/fkzeljeznicar.ba

Željezničar se plasirao u finale Kupa BiH nakon što je u Tuzli pobijedio Slobodu sa uvjerljivih 4:1.

Pozitivan rezultat iz prve utakmice na Grbavici kad je bilo 0:0 primamio je oko 5.000 ljubitelja fudbala na Tušanj te tribine tuzlanskog stadiona odavno nisu bile ispunjenije. Za odličnu atmosferu osim Fukara pobrinuli su se i Manijaci.

Slavko Petrović je meč počeo praktično sa najjačim raspoloživim sastavom, dok je Admir Adžem je usljed problema sa povredama izveo istih 11 kao na sarajevskom derbiju.

Nošeni podrškom sa tribina domaći su bolje otvorili utakmicu. Nakon uvodnog pritiska i nekoliko polušansi do vodstva su stigli u 18. minuti. Darko Todorović je bez problema prošao najslabiju kariku gostiju Adija Mehremića, ubacio na drugu stativu gdje je priseban bio Anel Husić koji pogađa za 1:0 i erupciju oduševljenja na tribinama.

Plavi su na momente izgledali potpuno izgubljeno i veći dio prvog poluvremena nisu igrali u skladu s reputacijom. Međutim kako to i dolikuje velikim ekipama snagu su pokazali kada se to najmanje očekivalo.

Sa dva gola Gorana Zakarića u finišu prvog dijela su u potpunosti uspjeli preokrenuti rezultat. Bh. reprezentativac je prvo udarcem glavom u 36. minuti matirao Azira Muminovića, da bi u 44. minuti lijepo gađao malu mrežicu gola domaćih i majstorski pogodio.

Pitanje drugog finaliste Kupa BiH za ovu sezonu riješeno je u 52. minuti. Akciju kao iz užžbenika izveli su fudbaleri Željezničara. Poslije sjajno otvorene kontre Vojo Ubiparip je zatresao mrežu za 1:3.

Nakon tog gola ritam je očekivano opao. Domaći su sve manje napadali, a gosti su mudro i znalački odrađivali posao. Novi gol za možda i previsokih 1:4 Željo je postigao u 75. minuti. Hat-trick je poslije nove asistencije Dženana Zajmovića kompletirao najbolji pojedinaca današnjeg meča, Goran Zakarić.

Pokušala je Sloboda do kraja meča ublažiti poraz, u 83. minuti Husić je propustio lijepu šansu glavom. Na kraju ubjedljiv trijumf i zaslužen plasman Željezničara finale koji je u 180 minuta pokazao da je bolji tim od ekipe iz Tuzle.

Krupa savladala Zvijezdu 2:0

U revanš utakmici polufinala Kupa BiH Krupa je savladala Zvijezdu 09 sa 2:0 i sa ukupnih 6:0 izborila plasman u prvo finale u historiji kluba.

Već na samom startu utakmice gledaoci su vidjeli pogodak. Nakon dobre akcije domaćih mrežu Zvijezde zatresao je Mirosavljević za 1:0.

Nakon primljenog pogotka, probudili su se gosti koji su stvorili dvije dobre prilike preko Rakića u 10. i 19. minuti utakmice, međutim ostalo je 1:0.

Nova uzbuđenja su viđena u finišu prvog poluvremena. Prvo je Filipović u 40. minuti pokušao za goste, a minut kasnije Banović za domaće, ali na odmor se odlazi sa 1:0.

U nastavku Krupa je zaprijetila preko Vukotića u 55. minuti, ali lopta odlazi preko gola. Pet minuta kasnije šansa za goste, ostalo je 1:0. U 71. minuti pokušaj Mirosavljevića, ali golman Zvijezde sjajno brani. Do kraja domaći postižu i drugi pogodak preko Nikodijevića u 90. minuti.

Finale Kupa BiH između Željezničara i Krupe igrat će se 2. i 9. maja, a sutra će se žrijebom odrediti domaćin prve utakmice.