Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vječiti derbi

Željezničar – Sarajevo: Ništa – ništa

zeljo-sarajevo (1)

Gradski rivali remizirali bez golova

Gradski rivali Željezničar i Sarajevo odigrali su večeras 142. vječiti derbi, koji nije ispunio očekivanja.

Okončan je bez golova 0:0.

Ekipa Željezničara u uvodnim minutama djelovala je konkretnije i ofanzivnije.

Prvo uzbuđenje se desilo u osmoj minuti, kada Kosorić ubacuje loptu u mrežu Sarajeva nakon kornera, ali signaliziran je ofsajd i pogodak je poništen.

Nakon toga uslijedio je period mirnije igre, tek vrijedi izdvojiti šut Alispahića sa nekih 18 metara iskosa, ali lopta odlazi pored gola bordo tima.

Najbolju priliku u prvom poluvremenu propušta Veselinović, tačnije Kovačević sjajno reaguje u 31. minuti nakon njegovog šuta u gužvi ispred gola Sarajeva.

S druge strane, najpristojniju šansu za goste nije iskoristio Fanimo, koji je imao otvoren puta ka golu Plavih, ali lopta mu je pobjegla i završila u naručju Erića.

Početkom drugog poluvremena aktuelni prvak se probudio. Sjajnu šansu u 50. minuti propušta iskoristiti Velkoski, odnosno šut kapitena Sarajeva sa sredine šesnaesterca brani Erić. Ubrzo nakon toga vratar Željezničara je na novim mukama, ali uspješan je i u zaustavljanju nezgodnog udarca Pejovića.

Potom je uslijedio još jedan monotoni dio utakmice, koji se uglavnom svodio na davljenje lopte u sredini terena i bezopasne šuteve.

Na nova uzbuđenja čekalo se do samog finiša susreta, kada rezervista Zec šutira na prvoj stativi nakon ubačaja Bekrića u nadoknadi, ali zamalo je neprecizan.

I tako je meč zaključen ishodom 0:0, rezultatom koji nije zabilježen u sarajevskom derbiju od aprila 2018. godine. Razlika između rivala na tabeli tako ostaje i dalje devet bodova.

Sarajevo je trenutno lider na tabeli sa 46 bodova, a Željezničar se nalazi na drugom mjestu sa osvojenih 37 bodova, koliko ima i trećeplasirani Široki Brijeg.

Nakon dosadašnja 142 duela, Željezničar ima tri pobjede više. “Plavi“ su slavili 45 puta, a “bordo“ tim 42, dok je neriješeno završilo 55 utakmica. Gol razlika je na strani Željezničara, a ona iznosi 175:169.