Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željini navijači ne vole 24. april

osim videoton

Na današnji dan 1985. godine na Grbavici je odigrana historijska utakmica. Naime, Željezničar je imao priliku plasirati se u finale Kupa UEFA (današnja Liga Evrope) i tamo se sastati sa popularnim kraljevskim klubom – Realom iz Madrida.

Tog 24. aprila 1985. godine, Željezničar je igrao revanš utakmicu polufinala protiv mađarskog Videotona. Bila je to utakmica koja se i dan danas prepričava.

Prvi susret odigran je u Sekešfehervaru sedam dana ranije. Mađari su poveli sa 2:0 nakon grešaka Željine odbrane, ali Željo je ubrzo uzvratio i smanjio na 2:1 golom Harisa Škore. U drugom poluvremenu Željo se odlučio braniti, ali je pred kraj meča Videoton je uspio da postigne gol za konačnih 3:1.

Revanš utakmica je na Grbavicu privukla oko 25.000 gledalaca. Bez obzira na rezultat iz prve utakmice, Željo je imao velike nade da će ipak proći Mađare. Već u 5. minuti, Edin Bahtić je postigao gol za vodstvo. Nakon gužve pred golmanom Mađara, Bahtić se najbolje snašao i postigao gol. Željo je nastavio igrati ofanzivno, a šanse su se redale, jedna za drugom.

U drugom poluvremenu, Željo je nastavio igrati kao u prvom dijelu. Jednu od najboljih utakmica za Želju odigrao je tada Mehmed Meša Baždarević.

Sredinom drugog dijela Ćurić je povećao vodstvo Želje na 2:0. Bahtić je prethodno centrirao, a golman Mađara pogriješio. Na pravom mjestu našao se Čurić i svojim pogotkom povećao šanse za prolaz u finale. Bio je to rezultat koji je vodio Željezničar u finale Kupa UEFA. Onda je uslijedio šok u 87. minutu koji mnogi navijači Plavih ni danas nisu preboljeli…