Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vječiti derbi

Željo i Sarajevo 151. put: Pobjedu očajnički trebaju i jedni i drugi

derbi fena
FOTO: Fena

U dosadašnjih 150 duela Željezničar ima 46 pobjeda, Sarajevo je slavilo 45 puta, a 59 utakmica je završeno bez pobjednika

Najveći derbi bh. fudbala, 151. po redu, bit će odigran večeras od 18.45 sati na Grbavici.

I jedni i drugi očajnički trebaju dobar rezultat. Željo se bori za opstanak i bijeg iz opasne zone. Tamo su Plavi dospjeli jučer nakon što su Tuzla City i Igman slavili pobjede protiv Zvijezde 09 i Širokog Brijega.

S druge strane Bordo tim je užasno otvorio proljetni dio sezone i doveo pod veliki znak pitanja plasman u Evropu. Nokauti koje je ekipa Simona Rožmana doživjela protiv Širokog i Zvijezde 09 nisu nimalo ugodni. Sve osim poraza u derbiju za njih bi bilo dobar rezultat.

Rožman: Znamo svi šta ovaj derbi znači

Trener Bordo tima Simon Rožman ipak željno iščekuje i raduje se gostovanju na Grbavici.

“Sigurno da je sljedeća utakmica ona koju svi žele igrati. Znamo svi šta ovaj derbi znači, ali kao uvijek, za prvih 11 ćemo se odlučiti prije utakmice za one za koje mislimo da su najspremniji i da mogu odgovoriti na sve što će se dešavati na terenu. Strategija kako želimo je jasna. Igrači su zdravi, spremni i motivisani. U prvoj utakmici smo pokazali manje nego što možemo. Svaka sljedeća utakmica nam je šansa da se pokažemo u boljem svjetlu i da idemo prema zadnjoj trećini prvenstva u nekoj malo boljoj atmosferi”.

“Privilegija je za sve nas da možemo učestvovati na ovakvom derbiju. Mislim da je to jedna lijepa sportska priča. Pune tribine, puno emocija. Jako je bitno iskontrolisati ove vanjske stvari. Ne bih sad ulazio u neke situacije, uvijek je derbi neizvjestan. Nema veze ko je gdje na tabeli”, kazao je Rožman u najavi derbija.

“Pogledao sam malo istoriju, nikad to nije bila neka ljepotica od utakmice, uvijek je bilo puno strategije. Puno motiva, puno žara. Vjerujem u jednu sportsku kulisu, derbi u kojem će se uživati. Fudbal će se igrati dalje i u ponedjeljak, šta god bude u ovom derbiju”, kazao je Rožman.

Akrapović: Pred nama je najveći derbi

“Pred nama je najveći derbi u BiH kada je fudbal u pitanju. Loši rezultati su sa dvije strane, ali svi želimo dati sve od sebe da prekinemo niz. To nam je cilj. Analizirali smo obje dosadašnje utakmice, nevjerovatna i neshvatljiva je razlika u tim susretima. Igrači treba da ispoštuju pravila igre, očekujem da će u nedjelju pokazati reakciju”, kazao je Akrapović.

Smatra da je njegov tim u prve dvije utakmice pokazao dvije strane medalje.

“U prvoj (Zrinjski 0:0) bilo je apsolutno zalaganje i želja za uspjehom, a druga strana medalje je nonšalantnost protiv Širokog Brijega. Nadam se da to nećemo više ponoviti. Imamo kvalitet, ali nismo pokazali onu želju i volju u Čitluku. Što se tiče same ekipe nedostajalo nam je nekoliko igrača na dvije utakmice, te nemam kompletnu sliku ekipe. Otežavajuća okolnost je da se pola ekipe priključilo naknadno”, kazao je Akrapović.

Kada je u pitanju igrački kadar Akrapović očekuje nastup Nedima Mekića, Bismarka Charlesa i Josipa Mijića, dok povrijeđeni Antonio Pavić neće konkurisati za derbi.

Željo ima pobjedu više

U dosadašnjih 150 duela Željezničar ima 46 pobjeda, Sarajevo je slavilo 45 puta, a 59 utakmica je završeno bez pobjednika. Posljednji duel odigran pve sezone (8. oktobra 2023. godine na Koševu) pripao je Bordo timu koji je slavio sa ubjedljivih 3:0.

Večerašnji susret na Grbavici sudit će Ermin Sivac iz Zenice, a duel će biti eimitovan u direktnom TV prijenosu na Arena Sportu.

Danas od 14 sati bit će odigran još jedan meč 21. kola Premijer lige BiH u kojem će snage odmjeriti Posušje i Velež.