Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Željo u Evropi pobjeđivao Italijane, Norvežane, Belgijance…

Standard Zeljeznicar

Željezničar koji večeras igra revanš utakmicu trećeg pretkola Evropske lige protiv belgijskog Standarda iz Liježa na Olimpijskom stadionu “Asim Ferhatović Hase – Koševo” u Sarajevu do sada je odigrao veliki broj utakmici u evropskim takmičenjima.

Popularni Željo do sada znao je eliminisati veoma kvalitetne evropske klubove ali je nerijetko gubio i od timova koji su skoro nepoznati u Evropi.

Prvo učešće 1972. godine

Prvo učestvovanje Željezničara na nekom od evropskih takmičenja bilo je u sezoni 1971/72. Nakon što je u sezoni osvojio drugo mjesto Željezničar je nastupio u prvoj sezoni evropskog takmičenja Kupa UEFA. U prvom kolu je izbačen belgijski Club Brugge ukupnim rezultatom 4:3, a dalje su padali Bologna, škotski St. Johnstone, da bi u četvrtfinalu na penale Željo ispao od mađarskog Ferencvarosa.

Najveći uspjeh u evropskim takmičenjima Željezničar je postigao u sezoni 1984/85, analizira Anadolu Agency (AA). Naime, te sezone Željo je pod vodstvom Ivice Osima bio nadomak finala kupa UEFA. U prvom kolu Željezničar je igrao sa bugarskim Slivenom. Bugari su slavili na svom terenu 1:0 da bi u revanšu u Sarajevu doživjeli debakl, bilo je 5:1 za Želju. Drugo kolo donosi švicarski Sion. Nakon pobjede na Grbavici od 2:1, u drugom meču Željo je uspio očuvati minimalnu prednost, remizirajući 1:1. U narednoj rundi tim sa Grbavice je igrao protiv FC Universitate. U prvom meču Rumuni su bili bolji sa 2:0, ali je Željezničar u revanšu pobijedio sa 4:0.

Ulazak među osam najboljih je bio veliki uspjeh. Na Grbavici su savladani uvijek neugodne ekipe tadašnjeg Sovjetskog saveza. Dinamo iz Minska je poražen rezultatom 2:0, da bi u revanšu Željo odigrao 1:1. U polufinalu protivnik je bio Videoton, ekipa koja je do tada eliminisala velikane poput Manchester Uniteda, PSG-a i beogradskog Partizan kojeg je porazila čak sa 5:0. U prvoj utakmici u Sekesfehervaru Mađari su vodili sa 2:0, da bi tadašnji reprezentativac Haris Škoro postigao gol za smanjenje vodstva. U finišu Videoton povećava prednost. Krajnji ishod ovog meča glasio je 3:1. Prepuna Grbavica dočekala je revanš 24. aprila 1984. godine u veličanstvenoj atmosferi. Golovima Bahtića i Ćurića Željo je bio jednom nogom u finalu elitnog evropskog takmičenja. Igrao se 87. minut kada su Mađari postigli pogodak i nastavili evropsko takmičenje za veliko razočarenje armije „plavih“ navijača.

Željezničar je igrao i u Kupu evropskih šampiona, i to nakon osvojene titule 1972. godine. U sezoni 1972/73 protiv engleskog tima Derby County izgubio je obje utakmice, u gostima 0:2, dok je na Koševu bilo 1:2.

Nakon nezavisnosti Bosne i Hercegovine i formiranja Premijer lige BiH Željezničar je gotovo pa stalni učesnik evropskih takmičenja. U prethodnim godinama Željezničar se sastajao sa škotskim Kilmarnockom (domaći teren: 1:1, gostujući: 0:1), poljskom Wislom (d: 0:0, g: 1:3), bugarskim Levskim (d: 0:0, g: 0:4), kiparskim Anorthosisom (d: 1:0, g: 3:1), škotskim Heartsom (d: 0:0, g: 0:2) i bugarskim Liteksom (d: 1:2, g: 0:7).

Najveći uspjeh od nezavisnosti BiH

Najveći poslijeratni uspjeh je postignut u sezoni 2002/03. kada je Željezničar došao do treće pretkolo, tada play – off Lige prvaka. Najprije je pobijeđen Akraness ukupnim rezultatom 4:0. Nakon toga Željo je u dvije utakmice bio bolji od norveškog predstavnika Lilestroma, da bi na kraju pred 40.000 gledalaca na stadionu Koševo ugostio engleski Newcastle. Nažalost, nije bilo snage za nešto više pa je Željo ispao ukupnim rezultatom 0:5. Nakon ispadanja iz Lige prvaka Željo nastavlja takmičenje u Kupu UEFA, ali nesretno ispada od španske Malage ukupnim rezultatom 0:1.

Iako je u sezoni 2004/05. izborio učestvovanje u Kupu UEFA zbog nedobijanja UEFA-ine licence, Željezničaru je uskraćen izlazak u Evropu.

Nakon osvajanja titule 2010. godine Željezničar je igrao u drugom pretkolu Lige Prvaka protiv Hapoela iz Tel Aviva. Na Bloomfield Stadionu u Tel Avivu poražen je sa 0:5, dok je na Koševu bilo 0:1.

Osvajanje Kupa BiH 2011. godine i treća pozicija u prvenstvu osigurala je Željezničaru nastup u drugom pretkolu Evropske lige. Željezničar je eliminisao Sheriff iz Tiraspola ukupnim rezultatom 1:0. U trećem pretkolu Željezničar je poražen u prvoj utakmici od Maccabi Tel Aviv rezultatom 0:2, dok je u gostima deklasiran sa 0:6.

U sezoni 2012/2013. Željo je u drugom pretkolu Lige prvaka eliminisan od slovenskog Maribora, ukupnim skorom od 2:6, a godinu kasnije od Viktorije Plzena, ukupnim rezultatom 4:6.

Prošle sezone Željezničar je u prvom pretkolu Evropske lige ukupnim skorom pobijedio Lovćen iz Crne Gore sa 1:0 a u drugom pretkolu je eliminisan od makedonskog Metalurga. Na Koševu je bilo 2:2, što je i ukupan rezultat dvomeča, pa su Makedonci prošli zahvaljujući golovima u gostima.

U tekućoj sezone „plavi“ su u prvom pretkolu Evropske lige pobijedili Balzan sa 3:0 ukupnim rezultatom nakon čega su u drugom takmičarskom krugu eliminisali i favorizovani mađarski Ferencvaros, pobjedama sa 1:0 u gostima i 2:0 u uzvratnoj utakmici na olimpijskom Koševu.

Podsjetimo, Standard je prošlog četvrtka u prvoj utakmici trećeg pretkola Evropa lige u Liježu pobijedio Željezničar sa 2:1. Revanš meč zakazan je za večeras na najvećem bh. stadionu sa početkom u 20 sati.

Vojvodina brani veliku prednost

Osim Želje revanš utakmice trećeg pretkola Evropa lige večeras će odigrati još tri kluba iz regije Zapadnog Balkana. Splitski Hajduk će gostovati u Norveškoj kod Stromsgodseta. Meč počinje u 19 sati, a Splićani imaju prednost od 2:0 iz prvog meča na Poljudu. U istom terminu u Turskoj Trabzonspor će dočekati Rabotnički (prvi susret u Skoplju 1:0 za makedonski tim).

Novosadska Vojvodina prošle sedmice napravila je najveće iznenađenje na Starom kontinentu pobijedivši sa čak 4:0 Sampdoriju u Italiji. Večeras od 21 sat na svom terenu brani ogromnu prednost i bit će pravo čudo ako popularna Voša ne izbori nastup u play – offu, piše Anadolu Agency.