Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ibra u svom stilu

Zlatan poručio Amerikancima: Sistem vam je sr..e

ibrahimovicljut

Od ove sezone sistem je još nepošteniji jer su se dosad u doigravanju igrale po dvije utakmice, kući i u gostima, dok će se odsad igrati samo jedna

Zlatan Ibrahimović nikad se nije sramio reći što misli, pa čak ni kad treba popljuvati aktualne poslodavce. A kad evropska legenda igra nogomet u SAD-u, svakako može pronaći mnoštvo zamjerki. Ovaj put obrušio se na sistem takmičenja.

MLS je, poput većine profesionalnih liga u američkim sportovima, podijeljen na Istok i Zapad, pri čemu se s klubovima iz iste konferencije igra po dvaput, a iz suprotne jedanput u sezoni. Ali prvak se ne postaje nakon 34 kola, nego tek tada slijedi doigravanje.

Zlatanu je, kao i većini Evropljana, takav sistem u nogometu potpuno neprirodan.

“Kad govorite o doigravanju, samo trebate ući u play-off, dobiti nekoliko utakmica i to je to”, negoduje Ibrahimović zbog činjenice da cijela sezona od 34 utakmice ne znači praktički ništa.

“Kako možete stvoriti pobjednički mentalitet kad se borite samo za ulazak u doigravanje?! Sistem takmičenja vam je sr..je. Ja imam isti mentalitet svaki dan, način na koji treniraš je način na koji igraš. Rezultat svake utakmice je važan. Ali ovdje možeš završiti sedmi, ući u doigravanje i pobijediti. Kako ćeš tako stvoriti taj mentalitet da si svaki dan napet 24 sata? Jako teško.”

Njegov LA Galaxy dobar je primjer nepravednosti sistema jer je dvaput osvojio MLS unatoč tek osmom, odnosno devetom najboljem omjeru u ligi, a dvaput ga nije osvojio iako je bio prvi nakon regularnog dijela sezone.

Od ove sezone sistem je još nepošteniji jer su se dosad u doigravanju igrale po dvije utakmice, kući i u gostima, dok će se odsad igrati samo jedna. Stoga ekipa koja je blistala tokom cijele sezone može izgubiti sve što je gradila kroz 34 utakmice zbog loših 90 minuta.