Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žrijeb

Zmajevi su jedna od tri nepoznanice, u subotu ćemo saznati ko bi nas mogao čekati u grupi

dzeko zmajevi
FOTO: NSBIH

U najjačoj grupi za žrijeb su Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Englesku

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. počinje 14. juna i završava tačno mjesec dana kasnije, 14. jula, a subotnjim žrijebom bit će odlučeno kako će izgledati faza po grupama. Na žrijebu će 24 ekipe biti podijeljeno u šest grupa po četiri, s tim da će prilikom žrijebanja biti još tri nepoznanice. Koje su posljednje reprezentacije koje će na Euro, doznat će se nakon play-offa u martu. Podsjećamo, i naša reprezentacija može biti jedna od te tri, s obzirom da igramo play off u martu.

Najpoželjnije grupe uoči žrijeba koji je na programu u subotu od 18 sati su B i E jer njihovi pobjednici u osmini finala idu na najbolje trećeplasirane iz drugih grupa, a drugoplasirani iz tih grupa u 1/8 finala također idu na drugoplasirane reprezentacije.

Postoji još grupa čiji pobjednici idu na trećeplasirane, ali drugoplasirane reprezentacije iz tih grupa križaju se s prvoplasiranima.

U najjačoj grupi za žrijeb su Njemačka, Portugal, Francuska, Španija, Belgija i Englesku. U drugoj jakosnoj grupi su nalaze Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija, a u trećoj Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka i Češka.

Posljednja po snazi je četvrta jakosna grupa. U njoj su zasad spomenute tri nepoznanice, ali i Italija, Srbija i Švicarska.

Dakle, jasno je, ukoliko se plasiramo na EP kroz play off, neće moći biti u istoj grupi sa Srbijom, Italijom i Švicarskom, kao ni preostalim selekcijama koje izbor nastup kroz play off.

Stadioni i njihov kapacitet

Berlin – Olympiastadion – 74.461
München – Allianz Arena (Fussball Arena München) – 70.076
Dortmund – Signal Iduna Park (BVB Stadion Dortmund) – 65.849
Stuttgart – MHPArena (Stuttgart Arena) – 54.906
Gelsenkirchen – Veltins-Arena (Arena AufSchalke) – 54.740
Frankfurt – Waldstadion (Frankfurt Arena) – 54.697
Hamburg – Volkparkstadion – 52.245
Düsseldorf – Merkur Spiel-Arena (Düsseldorf Arena) – 51.031
Köln – RheinEnergieStadion (Cologne Stadium) – 49.827
Leipzig – Red Bull Arena (Leipzig Stadium) – 42.959