Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

proslavljeni fudbalski sudija

Zoran Petrović: Sušić je bio velemajstor, Osim trenerski genije

petrovic

Na Koševu sam počeo i završio sa jugoslovenskim fudbalom, rekao je za Anadolu Agency Zoran Petrović, jedan od najboljih fudbalskih sudija sa prostora bivše SFR Jugoslavije

Najpoznatije sudijsko ime sa prostora bivše SFR Jugoslavije Zoran Petrović kaže da je u savremenom fudbalu lakše obavljati ulogu pomoćnika nego glavnog delioca pravde.

Učesnik dva Svjetska prvenstva tvrdi da su nova pravila znatno olakšala posao mahačima.

„Prema novim instrukcijama Sudijske komisije UEFA-e i FIFA-e, pomoćne sudije ne moraju da donose odluku u djeliću sekunde. Njima se savjetuje da sačekaju razvoj situacije, pa tek onda da podignu zastavicu i da eventualno prekinu igru. Zahvaljujući video-tehnologiji, njihove greške nisu više toliko uočljive kao u moje vrijeme. Ja sam u Meksiku i Italiji na dvije utakmice bio glavni arbitar, a na dvije sam imao ulogu pomoćnika. I bilo mi je neuporedivo teže sa zastavicom u ruci“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Petrović.

Mopedom mu donijeli telegram na centar terena

Kao pripadnik ”stare garde”, ne gleda blagonaklono na tehnička pomagala koja su na raspolaganju njegovim mlađim kolegama. Ipak, postoji odluka koju bi vrlo rado ispravio da je svojevremeno mogao da otrči do monitora i da pogleda video snimak:

„Sudio sam revanš utakmicu finala Kupa UEFA 1992. godine. Ajax je posle 2:2 u Torinu, odigrao neriješeno bez golova na svom stadionu i osvojio evropski trofej. U finišu utakmice, došlo je do duela kod korner zastavice u kome je italijanski igrač Polikano nesportski i preoštro startovao na švedskog reprezentativca Petersena. Fudbaler Ajaxa je morao da napusti igru i zbog teže povrede nije mogao da nastupi za svoju reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Švedskoj. Nisam ga kaznio crvenim kartonom, a da sam imao mogućnost da pogledam usporeni snimak, vjerovatno bih ga poslao u svlačionicu“.

Stadion Koševo u Sarajevu zauzima posebno mjesto u memoarima Zorana Petrovića.

„Tamo sam počeo svoju karijeru u Prvoj saveznoj ligi 1979. godine na utakmici Sarajevo-Vardar. Nikada neću zaboraviti scenu kada je poštar ušao na stadion sa onim Tomos mopedom i donio mi neki telegram sve do centra igrališta. Svi su bili u čudu, niko nije znao o čemu se radi. Ja sam takođe bio zbunjen, jer se sve to dešavalo dva minuta prije početka utakmice. Uzeo sam telegram i kada sam otvorio nisam mogao da vjerujem. Ovi moji drugari iz Beograda, moje starije kolege, Dragiša Komadinić, Dušan Čolić, Abe Stanković, napisali su mi pismo i poželjeli sreću u prvoj utakmici na elitnoj sceni“, istakao je Petrović.

Domaćin je tada slavio ubjedljivu pobedu protiv tima koji je tek ušao u Prvu saveznu ligu.

„Bilo je 3:0 za Sarajevo, mali Smajić je dao dva gola. Sjećam se da je Sušić odigrao fantastičnu utakmicu. On ih je sam pobijedio, iako nije dao gol. To nikada kasnije nisam doživio u svojoj karijeri, da jedan igrač uzme loptu i da niko ne može da ga stigne. Ja sam ostao pozadi i sreća što ga niko nije srušio, jer ne bih mogao ni da vidim da li je bio fauliran. Prošao je 35 metara, nanizao pet, šest protivničkih igrača i šutirao ka golu. Nestvarno. Pape je bio velemajstor fudbala, jedan od najboljih svih vremena u staroj Jugoslaviji“, kazao je Petrović.

Pogođen konzervom

Nažalost, za Koševo ga vežu i ne baš lijepe uspomene.

„Bio sam akter i te utakmice. Sarajevo je protiv Dinama vodilo na poluvremenu sa 1:0, kada je doletela konzerva piva sa tribine na kojoj su bili smješteni domaći navijači i pogodila me pravo u glavu. Nisam imao drugog izbora nego da prekinem utakmicu. Uveče je u Dnevniku državne televizije objavljena informacija da je sudija pogođen limenkom piva“, pričao je Petrović i dodao:

„Mene je dva dana kasnije pozvao neki čovjek telefonom i predstavio se kao marketing menadžer pivare čijom sam limenkom pogođen. Ja sam ga naravno opsovao i spustio slušalicu. Zvao je još desetak puta naredna tri dana i jedva nekako uspio da me ubjedi da nije šala. Poslali su na adresu moje firme nekoliko paketa njihovog piva, uz zahvalnost što sam im obezbijedio besplatnu reklamu“.

Petrović provodi penzionerske dane u krugu porodice i čeka da prođe vanredno stanje u Srbiji.

„Imam već 68 godina i pripadam onoj kritičnoj grupi koja je najviše ugrožena koronavirusom. Vodim računa o sebi, ne izlazim napolje i pratim instrukcije nadležnih institucija. Sada su nam dozvolili da prošetamo u večernjim satima i to nam dođe kao olakšavajuća okolnost. Koristim vrijeme u karantinu da pogledam neke stare snimke i da se podsjetim velikih utakmica koje sam sudio. Baš sam prije neki dan gledao meč Engleska-Holandija sa Svjetskog prvenstva u Italiji. Sjećam se da me je Ivica Osim pozvao posle te utakmice i čestitao mi na odluci da poništim gol Linekera zbog igranja rukom. Švabo je bio trenerski genije“, rekao je Petrović.