Fudbal

Sud BiH

Zoranu Mamiću oduzeti dokumenti, morat će se javljati policiji svake sedmice

19/05/2021
FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Zoran Mamić je presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz "Dinama"

Bivši trener Dinama Zoran Mamić u Bosni i Hercegovini ostat će na slobodi, no morat će se svake sedmice javljati policiji, a privremeno su mu oduzeti lični dokumenti koje su izdale vlasti BiH, odlučio je u srijedu Sud BiH.

Zorana Mamića u jutanjim su satima u Međugorju uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) na temelju potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Nakon toga Mamić je u Sarajevu predan Sudu BiH, a pred sucem Brankom Perićem tokom popodneva održano je ročište kako bi se utvrdio njegov zakonski status, odnosno je li on državljanin BiH. Sudac je donio odluku kojom je dopustio da Mamić ostane na slobodi, ali uz mjere ograničenja, zbog čega je sudu odmah morao predati lične dokumente.

Sud BiH nije raspravljao o mogućem Mamićevu izručenju s obzirom na činjenicu da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtjev.

Zoran Mamić je presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora nakon što je proglašen krivim za izvlačenje novca iz “Dinama”.

Nakon toga je pobjegao u BiH, a s obzirom na činjenicu da se nije odazvao pozivu na izdržavanje kazne u Hrvatskoj Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. maja raspisao međunarodnu potjernicu.

Komentari

Autor: Hina

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.