Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

četiri naša predstavnika

Žrijeb evropskih kupova u Nyonu, bh. klubovi će dobiti protivnike

Zenica: Sarajevo i Velež u finalu nogometnog kupa Bosne i Hercegovine
19.05.2022., stadion Bilino polje, Zenica - Finale nogometnog kupa Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo - FK Velez. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Prvi će ime rivala dobiti prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski, pošto je izvlačenje parova prvog pretkola Lige prvaka zakazano za 12 sati

U Nionu će se danas održati žrijeb parova prvih pretkola evropskih takmičenja, pa će tako protivnike saznati i tri od četiri bh. predstavnika na evrosceni.

Prvi će ime rivala dobiti prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski, pošto je izvlačenje parova prvog pretkola Lige prvaka zakazano za 12 sati.

UEFA je jučer objavila skraćenu listu potencijalnih protivnika, a Plemići su, bar zasad, imali sreće, pošto su smješteni u grupu s dva jako privlačna rivala.

Riječ je o predstavnicima Gibraltara i Republike Irske, timovima Lincoln Red Imps i Shamrock Rovers. Plemići bi definitivno protiv oba ova tima bio u ulozi favorita, dok bi u slučaju da izvuče moldavski Sheriff iz Tiraspolja, ipak imao status autsajdera.

Preostala dva moguća rivala Zrinjskog su azerbejdžanski Qarabag i slovački Slovan iz Bratislave. Riječ je o timovima s daleko većim budžetom od onog koji ima Zrinjski, ali definitivno bi i protiv njih tim Sergeja Jakirovića imao svoje šanse.

Što se tiče Konferencijske lige, svoje protivnike u prvom pretkolu iščekuju Borac i Tuzla City, dok će Velež svoj put krenuti od 2. pretkola.

Potencijalni protivnici Tuzlacima su: Shkëndija (Sjeverna Makedonija), Dinamo Minsk (Bjelorusija), Partizani (Alabanija), Tre Penne (San Marino), Petrocub-Hîncești (Moldavija).

Prva tri navedena kluba bi za tim iz Simin Hana bilo zaista poželjno izbjeći u ovakvoj konkurenciji, pošto bi Tuzla City protiv predstavnika San Marina i Moldavije zaista bio veliki favorit.

Sa druge strane FK Borac u žrijebu može izvući: Olimpija Ljubljana (Slovenija), Budućnost Podgorica (Crna Gora), B36 Tórshavn (Farska ostrva), Gzira United (Malta), St Joseph's (Gibraltar).

Ne bi Banjalučani bili bez šansi protiv bilo kojeg od ovih timova, ali definitivno bi bilo lijepo izbjeći Olimpiju za koju igra Almedin Ziljkić, a koju s klupe predvodi Robert Prosinečki. Protiv Budućnosti bi šanse vjerovatno bile 50-50, dok bi protiv ostalih timova Borac bio izraziti favorit.

Žrijeb Lige prvaka je u 12, a Konferencijske lige u 13 sati.