Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UEFA Konferencijska liga

Zrinjski protiv AZ Alkmaara igra istorijsku utakmicu: “Na muci se poznaju junaci”

hsk zrinjski
Foto: Facebook/ HŠK Zrinjski

“Ono što je do prije šest ili sedam mjeseci bio san, postalo je stvarnost. To smo htjeli, željeli, to imamo. Drago mi je što smo doveli Evropu u Mostar i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je trener ”plemića” Krunoslav Rendulić

Fudbaleri Zrinjskog večeras će u Mostaru dočekati nizozemski AZ Alkmaar u prvom kolu UEFA Konferencijske lige i tako postati prvi bh. klub koji je zaigrao u grupnoj fazi nekog evropskog fudbalskog takmičenja od proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Iz redova aktuelnog prvaka BiH poručuju da su spremni za duel sa Nizozemcima. Ponosni na uspjeh koji su ostvarili, kažu da s nestrpljenjem čekaju početak ove istorijske utakmice.

“Ono što je do prije šest ili sedam mjeseci bio san, postalo je stvarnost. To smo htjeli, željeli, to imamo. Drago mi je što smo doveli Evropu u Mostar i Bosnu i Hercegovinu”, rekao je trener ”plemića” Krunoslav Rendulić.

Protivnici Zrinjskog u grupi E Konferencijske lige – AZ Alkmaar, Aston Villa i Legia Varšava, favoriti su u odnosu na debitanta. No, bez obzira na to, Rendulić smatra da se prvak BiH može i treba predstaviti u dobrom svjetlu.

“Grupa je sama po sebi izuzetno teška. AZ nije dosad izgubio utakmicu, izgledaju izuzetno dobro, standardizirani tim koji se ne mijenja previše. U takvoj ligi, ako si prvi i imaš četiri pobjede na startu, jasno je o kakvom timu se radi. Naše ambicije su igra na pobjedu. Nadam se da ćemo dati sve od sebe i da će to biti dovoljno”, optimista je Rendulić.

Prokomentarisao je tim AZ Alkmaara, posebno njihovog najboljeg igrača Vangelisa Pavlidisa.

“On je izuzetno moćan igrač. Igra s obje noge i ne prašta. Njihova desna strana je motorična. Brza, nezgodna. Kao tim su dobri, ni u jednom trenutku ne gube glavu, nema tu nikakve nervoze. Težak zadatak, ali na muci se poznaju junaci, pa ćemo vidjeti”, rekao je Rendulić.

Dario Čanađija ove sezone igra u dobroj formi i jedan je od najboljih igrača Zrinjskog. Sretan je što je dio tima koji je ostvario istorijski uspjeh i raduje se debiju bh. prvaka u grupi Konferencijske lige.

“Sjećam se kad sam došao, sjedili smo u ovoj prostoriji, a ljudi iz kluba su rekli da je glavni cilj plasman u grupnu fazu evropskog takmičenja. Sad možemo uživati u tome. Imamo tri atraktivna protivnika, protiv kojih se možemo nadigravati i vidjeti gdje smo. Kući smo bolji, možemo odigrati dobro i pokušati ostvariti dobar rezultat”, najavio je Čanađija.

Stručni štab je uradio kvalitetnu analizu protivnika, igrači znaju šta ih očekuje i kako se trebaju postaviti.

“Uradili smo analizu. Jednostavno, to je dobra ekipa, brza, motorična, ali imaju i mane, propuste, koje trebamo pokušati iskoristiti i pokušati se nametnuti“, pojasnio je fudbaler Zrinjskog.

Utakmica Zrinjski – AZ Alkmaar igra se večeras na mostarskom stadionu Pod Bijelim brijegom s početkom u 18:45 sati.

U drugom duelu prvog kola grupe E u istom terminu sastat će se Legia Varšava i Aston Villa.