Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki danas će saznati protivnike u Evropi

zrinjski zeljeznicar mostar

Žrijeb parova prvog i drugog pretkola kvalifikacija za nogometnu Ligu prvaka i Evropsku ligu bit će održan danas u Nyonu.

Prvak BiH Zrinjski iz Mostara nastupit će u Ligi prvaka, a ime svog protivnika će saznati nakon žrijeba koji je zakazan za 12.00 sati.

Mostarci će takmičenje početi od drugog pretkola, a s koeficijentom 4.050 su uvršteni među nenosioce.

Potencijalni protivnici prvaka BiH su Celtic (Škotska), Salzburg (Austrija), Kopenhagen (Danska), Ludogorec (Bugarska), BATE (Bjelorusija), Legia (Poljska), APOEL (Kipar), Maribor (Slovenija), Qarabag (Azerbejdžan), Malmo (Švedska), Astana (Kazahstan), Partizan (Srbija), Rijeka (Hrvatska), Rosenborg (Norveška), Sheriff (Moldavija), Hapoel Ber-Sheva (Izrael) i Hafnarfjordur (Island).

Prve utakmice drugog pretkola Lige prvaka će biti odigrane 11. i 12. jula, dok su revanši zakazani za 18. i 19. juli.

Svoje protivnike u Evropskoj ligi dobit će bh. klubovi Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg, a žrijeb tog takmičenja će biti održan u 13.00 i 14.30 sati.

Predstavnici BiH će nastupiti u prvom pretkolu. Sarajevo s koeficijentom 5.300 i Željezničar s 4.800 su nosioci, dok je osvajač Kupa BiH Široki Brijeg s koeficijentom 3.550 nenosilac.

U prvom pretkolu nastupit će 100 klubova. Prve utakmice su na rasporedu 29. juna, a revanši 6. jula.

UEFA će prije žrijebanja objaviti podjele timova na nosioce i nenosioce, a zatim će formirati i nekoliko dodatnih grupa, nakon čega će biti jasnije ko su mogući protivnici bh. klubova.